Radionica u barskoj bolnici: Kako otkriti tumor kože

Direktor bolnice Dragoslav Tomanović rekao je da je to nastavak Interreg IPA trilateralnog programa “MELAdetect” - rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, u sklopu kojeg je bolnica već dobila savremeni dermatoskop za mapiranje cijelog tijela i u ovom trenutku jedina u Crnoj Gori ima tako moderan aparat
461 pregleda 0 komentar(a)
Dragoslav Tomanović, Foto: Radomir Petrić
Dragoslav Tomanović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.12.2018. 18:35h

U barskoj bolnici održana je dvodnevna edukativna radionica “Kliničke karakteristike melanoma za zdravstvene i nezdravstvene radnike”.

Pored teoretskog dijela i praktičnog upoznavanja sa novom opremom, polaznici su sa predavačima - dr Milicom Rajović, dr Marinom Đuretić Guzina i mr Biljanom Raičević, razmijenili iskustva iz prakse.

Direktor bolnice Dragoslav Tomanović rekao je da je to nastavak Interreg IPA trilateralnog programa “MELAdetect” - rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, u sklopu kojeg je bolnica već dobila savremeni dermatoskop za mapiranje cijelog tijela i u ovom trenutku jedina u Crnoj Gori ima tako moderan aparat.

“Za dermatološku ambulantu smo dobili i UV lampu, oftalmoskop za oftalmološku ambulantu, vrijedne 60.000 eura, čiju smo upotrebu demonstrirali tokom ove radionice. U sklopu projekta, za barsku bolnicu će biti opredijeljeno 150.000 eura. Održaćemo i edukaciju za ciljne grupe koje dolaze u kontakt sa ljudskom kožom - masere i optičare, frizere, pedikire, kozmetičare i manikire, kako bismo poboljšali informisanost opšte populacije i uticali na potencijalne pacijente da se na vrijeme jave na besplatne preventivne preglede u našu bolnicu. Melanom je najmaligniji tumor kože i sluznica koji nastaje zbog maligne promjene ćelija, a nije ga uvijek lako uočiti na prvi pogled”, naveo je Tomanović.

On je najavio da će barska bolnica kod EU fondova aplicirati i za nabavku opreme za rano otkrivanje i edukaciju kod sve prisutnijih bolesti tumora debelog crijeva i grlića materice.

Bonus video: