I nadbiskup na Božićnom koktelu u Baru: Poruke mira i ljubavi, Amfilohije blagosiljao

"Neka svakome od vas Bog podari mira, dobrog zdravlja i svakog napretka, a Baru, Crnoj Gori i cijelom svijetu istinskog mira, razumijevanja i sloge", rekao je paroh barski Slobodan Zeković na svečanosti u kripti hrama
347 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2017. 14:07h

Pravoslavna crkvena opština Bar priredila je danas tradicionalni Božićni koktel u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira.

Pozdravljaujći zvanice, među kojima je prvi put bio i Nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj sa župnikom don Simom Ljujičem, arhijereski protonamjesnik barski Slobodan Zeković prenio im je blagoslove mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, i posebno zahvalio svim ktitorima i donatorima hrama.

"Neka svakome od vas Bog podari mira, dobrog zdravlja i svakog napretka, a Baru, Crnoj Gori i cijelom svijetu istinskog mira, razumijevanja i sloge", rekao je paroh barski Zeković na svečanosti u kripti hrama.

On je dodao da je "ovaj velelepni hram" podignut za samo sedam godina, a osveštali su ga 25. septembra 2016. tri prvojerarha-patrijarh Jerusalimski i cijele Paletsine Teofiilo III, srpski patrijarh Irinej i arhiepiskop Tirane, Drača i cijele Albanije gospodiin Anastasije.

U svetoj liturgiji tada su učestvovali i predstavnici visokih delegacija "svih pomjesnih pravoslavnih crkava, tako da je taj događaj imao vaseljenski značaj".

"To je veliki blagoslov ne samo za nas koji ovdje živimo, već za cijelu Crnu Goru i pravoslavlje. Sigurni smo da će blagoslovom svetih otaca i Svetog Jovana Vladimira ovaj sveti hram postati istinski duhovni centar ne samo grada Bara već i cijele Crne Gore, gdje ćemo se svi skupa prosvjećivati, posvećivati i grijati se ljubavlju Božjom", rekao je pored ostalog Zeković.

Predsjednik Pravoslavne crkvene opštine Bar Dejan Đurović kazao je "Vijestima" da je Božićnu čestitku pravoslavnom sveštenstvu i vjernicima u Baru poslao i glavni imam barski Muidin Milaimi, i da ovakvo međukonfesionalno poštovanje u Baru "može samo da raduje".

"To je još jedan dokaz dobrih odnosa među sveštenstvom i vjernicima sve tri konfesije, kao i dokaz da se u ovom gradu dostojno nastavlja tradicija skladnog života koju su posebno svojim ličnim primjerima za vrijeme Drugog svjetskog rata ovdje učvrstili pop Pavle Radunović, nadbiskup Nikola Dobrečić i muftija Murteza Karađuzović. Na ponos Baranima je što njihova imena nose ulice u ovom gradu, kao što i ovaj veličanstveni hram treba da bude na ponos ne samo pravoslavnim vjernicima, već i svim građanima Bara", rekao je Đurović.

On je dodao da je mitpopolit Amfilohije blagosiljao kamen temeljac parohijskog doma koji će biti podignut kod crkve Svetog Nikole u Starom Baru, a koji će nositi ime čuvenog pokojnog barskog prote Pavla Radunovića.

U programu je nastupio hor Sveti Jovan Vladimir sa dirigentom Majom Basarab.

Galerija

Bonus video: