Čuvenog crnogorskog vajara mornarica spasila od smrzavanja

Mijušković (85) živi sam u kući na samom kraju Suvog Potoka, na obroncima Sozine, i kao i većina stanovnika Sutomora, od četvrtka uveče je bez struje i vode
123 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2017. 15:13h

Promrzlog čuvenog crnogorskog vajara Mija Mijuškovića danas je od smrzavanja u porodičnoj kući u Suvom Potoku u Sutomoru spasio kombinovani tim Mornarice VCG i Izviđačkog odreda „24. novembar“.

Mijušković (85) živi sam u kući na samom kraju Suvog Potoka, na obroncima Sozine, i kao i većina stanovnika Sutomora, od četvrtka uveče je bez struje i vode. Jutros je telefonom pozvao svog starog prijatelja, poznatog crnogorskog novinara i publicistu Pera Radovića koji živi u Baru, da mu se požali kako je već postalo nepodnošljivo hladno.

"Pero Radović me je potom pozvao, zamolio da se učini sve što se može da Mija spasio od sigurnog smrzavanja, tim prije jer u njegovom dijelu naselja sada i nema stanovnika, pošto su to uglavnom vikendice, i nema nikog ko bi mogao da mu priskoči u pomoć. Kontaktirao sam Direktorijat za vanredne situacije, upoznao ih sa situacijom, a onda smo stupili u kontakt sa Mornaricom VCG i zamolili ih da nam ustupe jendo njihovo terensko vozilo", rekao je danas popodne nakon akcije „Vijestima“ Miodrag Tanjo Masoničić, starješina Izviđačkog odreda „24. novembar“.

Mornarica je odmah ustupila svoje vozilo, i zajedno sa mornarima, Masoničić i Radović su se uputili u Suvi Potok. Od magistrale do Mijove kuće veliki dio puta je bio zaleđen, i prema riječima Maosničića, nije se moglo sigurno prići drugim vozilom sem vojnom „Tojotom“.

"Teško je opisati susret starih prijatelja Pera i Mija u ovakvoj situaciji, dok se stari vajar zahaljivao što je neko došao njega da spasi kao što je i on u mladosti dok je živio u Nikšiću spasavao zavijane u planinama oko Nikšića", zaključio je Masoničić.

Spasioci su rano jutros u Baru intervenisali i u Bjelišima u Baru, gdje je u porodičnoj kući Ivanovića izbio požar zbog oštećenih kablovskih instalacija. Vatra je do dolaska vatrogasaca uništila kompletan namještaj u prizemlju kuće ,a srećom ukućani su prošli bez ikakvih posljedica sem šoka.

Galerija

Bonus video: