SDP: Poboljšati položaj osoba sa invaliditetom

63 pregleda 1 komentar(a)
Stefan Jelić, Foto: SDP
Stefan Jelić, Foto: SDP
Ažurirano: 03.12.2018. 10:35h

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) apelovala je na nadležne organe da više pažnje posvete stvaranju preduslova za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori.

"Veoma je važno naglasiti na potrebu stvaranja kvalitetnih preduslova za inkluziju osoba s invaliditetom u društvene procese, u cilju poboljšanja kvaliteta njihovog života, uz napomenu da se konstantno mora raditi na uklanjanju barijera s kojima se osobe sa invaliditetom susreću. Primarni cilj u ovom veoma važnom segmentu treba biti potpuno i jednako uživanje ljudskih prava i učešće u društvu osoba s invaliditetom. Zbog toga, potrebno je svakodnevno ukazivati na značaj integrisanja osoba sa invaliditetom u svim aspektima, društvenog, politilkog, ekonomskog, kulturnog i sportskog života. Samim tim, potrebno je što hitnije riješiti kljulne probleme sa kojima se ove osobe susrijeću – od uklanjanja arhitektonskih barijera, pružanja pomoći u obrazovanju i adaptaciji učila, obezbjeđivanju kvalitetnih ortopedskih pomagala, kao i osmišljavanjem kvalitetne strategije za integraciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koja neće biti mrtvo slovo na papiru", navodi se u saopštenju generalnog sekretara Foruma mladih SDP Stefana Jelića povodom obilježavanja 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invalidetom.

Dodaje da osobe s invaliditetom imaju svoje vrijednosti i znanja i svojim kvalitetima mogu doprinijeti boljem društvu, što pokazuju i zavidni rezultati koje postižu u mnogim oblastima, a posebno u paraolimpijskim sportovima.

"Ne smijemo dozvoliti da pažnja na osobe sa invaliditetom bude usmjerena samo kada se obilježava ovaj Dan, već to mora biti svakodnevna obaveza svih relevantnih instanci, a Socijaldemokratska partija Crne Gore će kao i do sada biti aktivan partner svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori", zaključio je Jelić.

Bonus video: