Crnogorski izviđači ulaze u najveću svjetsku žensku skautsku organizaciju

Vukadinović kaže da je MekKi, koji odavno prati rad SICG, došao da provjeri stanje skautizma u Crnoj Gori, te da je konstatovao veliki progres SICG za posljednjih pet godina, prije svega u broju sprovedenih projekata i brojnosti naših izviđača-učesnika internacionalnih skautskih aktivnosti
196 pregleda 0 komentar(a)
Izviđači, Foto: Privatna arhiva
Izviđači, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.12.2018. 10:15h

Direktor Evropske kancelarije Svjetske skautske organizacije (WOSM) Dejvid Samuel MekKi i izvršna direktorica Svjetske organzacije planinki (WAGGGS) Sara Nankolas posjetili su Savez izviđača Crne Gore (SICG) sa čijim su rukovodstvom dogovorili saradnju u cilju jačanja crnogorskog izviđačkog pokreta. Istovremena posjeta čelnika dvije ključne svjetske izviđačke asocijacije istorijski događaj je za crnogorske izviđače, ocjenjuju u SICG i najavljuju da će postignuti dogovori dati snažan impuls našoj omladnskoj asocijaciji. SICG danas okuplja oko 2.,000 izviđača u preko 20 jedinica, pri čemu preko 60 posto članstva čine žene, što je iznad svjetskog prosjeka.

-Rezultat njihove posjete je potpisivanje zajedničkog saopštenja o pridruživanju SICG i ostalih jedinica WAGGGS-u, koji ima deset miliona članova. Naš savez je inače član WOSM. Nikada prije se nije desilo da ovoliko visokorangirane osobe u te dvije organizacije koje zajedno imaju 60 miliona članova, budu na jednom mjestu u Crnoj Gori, u našem Savezu, i to je ovom prilikom učinilo posebnu čast SICG-rekli su “Vijestima” načelnik SICG Peko Vukadinović i načelnik za starije izviđače i planinke u Savezu Dušan Masoničić.

Vukadinović kaže da je MekKi, koji odavno prati rad SICG, došao da provjeri stanje skautizma u Crnoj Gori, te da je konstatovao veliki progres SICG za posljednjih pet godina, prije svega u broju sprovedenih projekata i brojnosti naših izviđača-učesnika internacionalnih skautskih aktivnosti.

"Dejvid MekKi nam je predložio radni sastanak predstavnika svih evropskih izviđačkih saveza u Crnoj Gori. Trodnevni sastanak u Sutomoru okupiće stotinu ljudi iz 60 saveza, koji će donijeti regionalne planove i strategije razvoja, Mi čemo biti domaćini i tehnička podrška", kazao je Vukadinović.

On je dodao da su gosti zapazili da su Crnogorci prisutni na svim evropskim sastancima WOSM, da se kod nas koriste svi alati WOSM za pospješivanje mladih ljudi, a pohvaljeni su i timski rad, liderstvo i jačanje organizacije.

"SICG je za deset godina imao rast broja članova od 80 posto, što je z WOSM spektakularno. Inače, prema svjetskim standardima, u Crnoj Gori bi trebalo da bude oko 5000 izviđača, i za ostvarivanje tog cilja, očekujemo i pomoć WAGGGS kako da uključimo nove članove, da uradimo novu strategiju i rekonstrukciju dosadašnjeg rada da bismo Savez učinili još pristupačnijim mladim ljudima. Dejvid veoma cijeni što smo u SICG napravili otvorenost u organizaciji, i očekuje da ćemo povećati članstvo u Podgorici, uz obaveznu pažnju na sjever države gdje će podržati niz projekata", naveo je Vukadinović.

Ističući da je preko SICG lani u Crnu Goru došlo preko tri hiljade inostranih skauta, on je dodao da su u WOSM pozdravili što SICG dobro koristi mogućnosti prijava na svjetske konkurse. Istaknut je primjer podrške Fondacije FOSE od 8.000 eura koji će biti upotrijebljeni da se u Baru, Rožajama i Nikšiču ojača članstvo.

Masoničić je kazao da je Sara Nankolas u Crnu Goru došla zbog podrške učlanjenju izviđačkih saveza Srbije, Crne Gore i Hrvatske u WAGGGS. Treneri WAGGGS iz Švajcarske, Slovenije, Kanade i Belgije učili su izviđače iz Crne Gore , Srbije i Hrvatske kako da se pripreme za učlanjenje,

"Na tim treninzima, naši izviđači su imali priiku da direktno pitaju Saru i Dejvida sve što ih interesuje o skautskom pokretu danas. Sara Nankolas nam je pomogla da u radu na izmjenama statuta i programa Saveza koje subitne za priključenje.. Iskoristićemo WAGGGS alate i resiurse da pripremimo izuzetno kvalitetne programe za naše jedinice, da naši članovi osjete kako se radi u svijetu. Na tim treninzima jedan od predavača bila je i šefica Vladine Kancelarije za ravnopravnost polova Nada Drobnjak, koja je kao naš stari član došla sa svojom izviđačkom maramom", zaključio je Masoničić.

Bonus video: