Vjetar na primorju čupao drveće, lomio automobile i nosio krovove

Jak vjetar čupao je drveće, nosio tende, a nekoliko metalnih ploča sa gradilišta u centru grada sletjelo je na parkirane automobile
304 pregleda 0 komentar(a)

Vjetar orkanske jačine sa udarima od čak 140 kilometara na sat napravio je veliku štetu na primorju, čupao drveće, lomio automobile i nosio krovove.

Snažna bura koja od ponoći ne jenjava, širom barske opštine je pričinila veliku štetu. Sjeverni vjetar čiji udari dostižu brzinu od 20 metara u sekundi, slomio je stotine stabala u Čanju, Sutomoru, Šušanju, na Topolici, Strom Baru, Zaljevu, Mrkojevićima, Dobroj Vodi i u Krajini.

Od četvrtka predveče bez struje su Krajina, te naselja Mirošica 2 i Patrizanski put u Sutomoru, koja inače nemaju ni vodu. Velike probleme u snabdijevanju električnom energijom od sinoć imaju mještani priobalnog dijela Mrkojevića, i prigradskih naselja Polje, Tomba i Čeluga.U Sutomoru je oboren veliki bilbord kod "Volija“, na magistralnom putu Bar-Sutomore zbog oborenih stabala saobraćaj je otežan, a u Baru je bura uništila krov zgrade Opštine.

Na Topolici, u ulici Jovana Tomaševića, nažalost opet su od obaranja stabala stradali automobili na parkingu. Bura je oborila i semafore na raskrsnici kod Opštine, koje je potom nosila niz bulevar skoro do zgrade Radio Bara, a od orkanskih naleta, stradale su i mnogobrojne reklame, antene i bilbordi širom urbanog jezgra Bara .

Orkanski vjetar pričinio je ogromnu štetu u Budvi, a pripadnici Službe zaštite i spasavanja tokom jutra imali su pune ruke posla.

Jak vjetar čupao je drveće, nosio tende, a nekoliko metalnih ploča sa gradilišta u centru grada sletjelo je na parkirane automobile.

U budvanskoj luci nekoliko barki je potpoljeno.

Kako su Vijestma saopštili u Službi, ekipe su non stop na terenu i obilaze grad, svi putevi su prohodni.

Saobraćaj je obustavljen u centru Budve nakon što se bor ispriječio, tako da se čeka da se drvo otkloni sa puta.

Saobraćajnice u Kolašinu čišćenje, mehanizacija krenula ka selima

Mehanizacija kolašinskog „Komunalnog“ preduzeća danas će krenuti prema selima na području te opštine. Saobraćajnice u gradu i prigradskim naseljima redovno su čišćenje i po nekoliko puta tokom minulog dana, kazao je direktor Dragan Šekularac. Visna snijega je oko 40-ak cm u gradskom dijelu, ali vjetar na nekim mjestima stavara nanose visočije od metar, što putarima otežava posao.

"Zbog nanosa snijega, naporno je bilo ka Radigojnu i Brezi. Vjerovatno će se i drugi put čistiti put ka Drijenku. Mašine će u ranim poslijepodnevnim satima krenuti i prema Lipovu i Blatini. U toku dana biće očišćena i saobraćajnica koja vodi kroz Selišta", kazao je on.

Put do Ski centra Kolašin 1450 od sinoć je čišćen tri puta, a na tom skijalištu trenutno, kao i minulih dana, radi ski lift Jezerine i bejbi lift. Prema riječima izvršnog direktora tog skijališta Bobana Šćepanovića, od jutros je počelo uređivanje ostalih staza.

"Trenutno se uređuju staze koje pripadaju „šestosjedu“ i „dvosjedu“, pa će uskoro većina naših staza biti u funkciji. Put do skijališta j očišćen“, rekao je on.

Prema informacijama iz kolašinske policije nema većih teškoća u saobraćanju na magistrali prma Podgorici i Mojkovcu.

Herceg Novi: Nevrijeme zaledilo puteve, prekinulo snabdjevanje vodom i strujom

Sjeveroistični vjetar koji je juče oko 10 sati počeo da duva u Boki brzinom i do 120 kilometara, danas je oslabio. Udari vjetra sada su oko 70 do 80 kilometara na sat. Temperatura je 2,7 stepeni Celzijusa.

Snijeg čija je visina na Orjenu preko metar, a kod planinarskog doma Za Vratlom, 70 cm, donio je dosta nevolja selima u zaleđu Herceg Novog, jer su putevi zaleđeni. Putni pravac prema Ublima i Vrbanju, gdje su troje putnika koji su bili “zarobljeni” u džipu spasili pripadnici hercegnovske Službe spasavanjai dalje je u prekidu. Do sela Bjelotina može se stići samo terenskim vozilom.

Rukovodilac Službe spašavanja i zaštite Aleksandar Škobalj kaže da su sve ekipe na terenu i da će, ako ne bude padavina, putni pravci biti rašcišćeni.

Oni su cijelu noć sa puteva u zalešu sklanjali stabla koja je oborio vjetar. Intervenisali su u Sušepanu, Sutorini, Njivicama i na Podima gdje stablo bora palo na zgradu mjesne zajednice. U mraku su od juče popodne ili od sinoć mnoga sela u zaleđu Herceg Novog.

Zbog kvarova na dalekovodima danas struje nema u naseljima Zelenika, Sušćepan, Trebesin, Mokrine, Kruševice, Vrbanj. Radnici hercegnovske Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove prouzrokovane olujunim vjetrom.

Na hercegnovskoj rivijeri nema vode, jer je zbog nevremena došlo do prekida u elektro napajanju pumpne stanice Opačica u Zelenici. “Onemogućeno je vodosnabdijevanje potrošača gornje rivijere koji se vodom snabdijevaju preko pumpnih sistema, kao i potrošača Bijele i Kamenara. Normalizacija vodosnabdijevanja se očekuje nakon stabilizacije elektro napajanja pumpne stanice Opačica”, saopšteno je iz hercegnovskog Vodovoda.

Iz Službe spašavanja i zaštite apeluju na sve da ne kreću na put, bez velike potrebe, a ako ne mogu da odlože putovanje da imaju neophodnu zimsku opremu.

Iz Opštine Herceg Novi saopšteno je da će tokom dana će, kao i juče, pojedine dionice purteva u zaleđu biti zatvorene iz bezbjednosnih razloga i zbog čišćenja puteva, o čemu će građani biti obavješteni.

“Među prioritetnim dionicima za čišćenje su put Kameno-Dugunja-Ubli, i na tom poslu su već danas angažovane dvije mašine, kao i sela Kameno i Mokrine kojima je zbog sniježnih nanosa sada otežan pristup. Značajni napori će biti uloženi kako bi sve dionice prema Vrbanju bile danas očišćene i prohodne za sva motorna vozila. Poseban izazov predstavlja čišćenje pravca Kameno-Ubli, zbog otežanog prohoda od Kruševica do Vrbanja”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Djelovi podorjenskih sela, kao i poluostrvo Luštica su od juče bez napajanja električnom energijom, a ekipe Elektrodistribucije će tokom današnjeg dana otkloniti kvarove.

Usljed olujnog vjetra došlo je i do obaranja drveća na više gradskih lokacija Ulica Nikole Ljubibratića, Baošići, Kumbor, Srbina, Podi, Sutorina...

Na zgradi OŠ “Dašo Pavičić” pričinjena je veća materijalna šteta zbog udara olujnog vjetra. Procjenjuje se da je oko 400 kvadratnih metara krova oštećeno, zbog čega zaposleni preduzeća “Čistoća” rade na čišćenju Puta partizanskih majki.

Opština Herceg Novi apeluje na svoje građane i goste da bez prijeke potrebe i zimske opreme ne idu u područje zaleđa grada. Iz Službe zaštite savjetuju da se, ako se građani nađu na tom području, ne udaljavaju od vozila i drugih lica, kao i da se izbjegavaju bilo kakvi planinski usponi.

Život na Žabljaku se odvija normalno

Uprkos hladnoći i povremenim kratkotrajnim mećavama, na Žabljaku se život odvija sasvim normalno i uobičajeno za ovaj period godine.

Služba zaštite i spasavanja nije imala poziva sa seoskih područja za neki vid pomoći. Prema većini sela i danas je neprohodno a snjegočistači će kad se vrijeme stabilizuje doći i do njih, kaže direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović.

"Grad i prigradska naselja su očišćeni. Aktivnosti snjegočistača su prema Pitominama i Prisojima kao i mrema Međužvaljama i Kršu kako bi se pomoglo organizaciji nalaganja badnjaka. Tokom dana čistićemo i prema Virku", kaže Radulović i dodaje da nema problema sa vodosnadbijevanjem sa glavnog gradskog vodovoda, uz apel da se voda i dalje racionalno koristi.

Snadbijevanje strujom je takođe stabilno a tako je i sa stanjem na magistralnim i regionalnim putevima kojima se saobraća normalno.

Tako je i do skijališta Savin kuk na čijim stazama su zbog hladnoće svega nekoliko desetina najupornijih skijaša. Značajno više ih je na Javorovači gdje brojčano dominiraju Dubrovčani.

Galerija

Bonus video: