SAUČEŠĆE UPUTILI I PUTIN I MEDVEDEV

Umro najstariji praunuk kralja Nikole

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je takođe uputio saučešće
325 pregleda 11 komentar(a)
Džon Gvozdenović, Dimitrij Romanov, Foto: Boka Grupa
Džon Gvozdenović, Dimitrij Romanov, Foto: Boka Grupa
Ažurirano: 07.02.2019. 10:49h

Najstariji praunuk kralja Nikole Prvog i kraljice Milene, knez Dimitrij Romanov umro je 31. decembra 2016, u devedesetoj godini života u Kopenhagenu.

Ovu vijest saopštio je njegov kum Džon Gvozdenović Kenedi, prenosi RTCG.

Knez Dimitrij je prvi put posjetio Crnu Goru 1988. godine, kada je prisustvovao prenosu posmrtnih ostataka kralja Nikole Prvog i kraljice Milene na Cetinju. Od tog momenta, bio je redovan gost, često provodeći ljetnje praznike u Bokokotorskom zalivu, u Ljutoj. Bio je autor nekoliko knjiga, među kojima i studije o ordenima, medaljama i istorijatu Crne Gore.

Knez Dimitrij je rođen 1926. godine u Kap D'antib na Azurnoj obali, u nekadašnjem domu kralja Nikole Prvog i kraljice Milene. Odrastao je u susjednoj rezidenciji svojih djeda i babe, velikog vojvode Petra i velike vojvotkinje Milice Romanov. Bio je unuk kćerke kralja Nikole Prvog, knjeginje Milice Petrović Njegoš. Neko vrijeme, tokom rane mladosti, živio je u kraljevskoj palati u Rimu sa svojom tetkom, italijanskom kraljicom Jelenom.

"Iskrena ljubav prema Otadžbini i svom narodu iskazivana je aktivnom dobrotvornom i mecenatskom djelatnošću Dimitrija Romanoviča, njegovim naporima usmjerenim na razvoj međunarodne humanitarne saradnje. Dobrotvorni fond porodice Romanov pružao je nesebičnu pomoć djeci u sirotištima, invalidima i veteranima. Rusija se ponosi svojim istaknutim sunarodnikom. Svijetlo sjećanje na Dimitrija Romanoviča Romanova zauvijek će ostati u srcima onih koji su cijenili i poznavali tog izuzetnog čovjeka", izjavio je, nakon vijesti o njegovoj smrti, predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je takođe uputio saučešće.

"Dimitrij Romanov je bio jedan od naših istaknutih sunarodnika koji je svedočio važnim događajima u 20. i 21. vijeku. Tokom naših ličnih susreta, više puta sam se uvjerio da se nikada nije odvajao od Rusije i da je uvijek pomagao svojoj Otadžbini na pravi način", naveo je Mredvedev.

Knez Dimitrij Romanov je nagrađen Ordenom Aleksandra Nevskog od strane premijera Ruske Federacije u oktobru 2016. godine, a takođe je bio i nosilac crnogorskog Ordena Danila Prvog.

Preporučujemo za Vas