Prvi veći snijeg i odmah problemi na putevima

U Virpazar je stigao snjegočistač iz Podgorice kako bi raščistio snijeg koji je po putu
394 pregleda 0 komentar(a)

Saobraćaj na putu Virpazar-Sutomore bio je u prekidu nakon što su se dva šlepera zaglavila u snijegu i prepriječila put.

Kako su "Vijesti" saznale, policija je blokirala saobraćaj i nije propuštala vozila koja su dolazila iz pravca primorja sve do nešto posle 16 časova kada je kolona polako počela da se kreće. Kako je "Vijestima" javljeno, sa propuštanjem vozila počelo je oko 16.10 časova.

MUP: Građani da ne kreću na put bez prijeke potrebe >>>

U Virpazar je stigao snjegočistač iz Podgorice kako bi raščistio snijeg koji je po putu.

Kako "Vijestima" javljaju čitaoci, na putu se stvaraju duple kolone.

"Policije nema nigdje, ima ljudi sa djecom zaglavljenih...", navode čitaoci.

Saobraćajni kolaps je i na skretanju od pravca Budve i Sutomora ka tunelu Sozina.

Prema procjenama čitalaca "Vijesti", kolona je duga oko pet kilometara.

Zbog nevremena, nekoliko danilovgradskih sela, ali i sela u Lijevoj Rijeci, Medunu i Lutovu, satima su bez napajanja električnom energijom.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da najavljeno nevrijeme može značajno uticati na distribuciju struje, naročito na sjeveru države. Portparolka CEDIS-a, Tanja Zečević Miranović “Vijestima” je kazala da su ekipe te kompanije na terenu i da pokušavaju da otklone kvar na dalekovodima u Danilovgradu.

Pojasnila je da zbog smetova danas nije moguće otkloniti kvarove na dalekovodima u Lijevoj Rijeci, Medunu i ka Lutovu.

Zimska idila u Starom Baru

Ulice Starog Bara i zidine Starog grada su od večeras pod sniježnim pokrivačem.

Atmosferu prave zimske idile dopunjava tišina, jer su se od velike hladnoće Starobarani povukli u svoje tople domove.

Zimski ambijent u dijelu Starog Bara između ulaza u Stari grad, Omerbašića džamije, Škanjevića džamije i Brbota zabilježio je svojim mobinim telefonom čitalac Vijesti Asad Grlić....

Jak sjeverni vjetar inače od večeras i na Topolici raznosi pahuljice.

Visina snijega u Kolašinu je oko 40 centimetara, a ne seoskom području i preko pola metra

U lokalnom “Komunalnom” preduzeću Kolašina kažu da su spremni i za daleko intenzivnije padavine. Iz tog preduzeća tokom dana uspjeli su da gradske ulice redovno čista , kao i većinu saobraćajnica u prigradskim naseljima. Čišćenje puteva ka selima, kako je kazao direktor Dragan Šekularac, trebalo bi da počne u poslijepodnevnim satima.

“Potpuno smo spremni i napravili smo plan održavanja gradskih i ulica u prigradskim naseljima. Imamo dovoljno zaliha soli i ostalog neophodnog mateijala za zimsko održavanje saobraćajnica, mahanizacija je non-stop na terenu. Ka nekim bližim selima putevi su već očišćeni, a prema ostalima će mašine krenuti uskoro”, kazao je on.

Put ka Ski centru Kolašin 1450, takođe, je očišćen, a, prema nezvaničnim informacijama iz tog preduzeća, sjutra ili narednog dana trebalo bi počnu da rade sve žičare i ski liftovi. Od kraja decembra minule godine do sada je, zhvaljujući vještačkom osnježavanju, bio u funkciji ski lift “Jezerine” i pripadajuća staza od oko 400 metara.

Iz kolašinske policije su rekli da na magistrali prema Podgorici i Mojkovcu, za sada, nema većih teškoća u saobraćanju.

U Bijelom Polju snijeg debljine 25 centimetara, pojedina sela u blokadi

Bijelo Polje Svi glavni putevi i saobraćajnice, kao i putevi prema mjesnim centrima u bjelopoljskoj opštini su raščišćeni, dok su prema udaljim selima i zaseocima uglavnom u blokadi.

Zbog sniježnih padavina koje su danas popodne u bjelopoljskoj opštini dostigle više od 25 centimetara, sva raspoloživa mehanizacija komulalnog preduzeća „Lim“ danonoćno radi na raščišćavanju gradskih i prigradskih naselja kao i većih mjesnih centara.

Prema riječima šefa jedinice „Putevi“ Mervana Hasanovića prioritetna dionica je put prema Bolnici i Hitnoj službi, gdje čistač sa posipačem soli radi bez prestanka.

„Snjegočitači su angažovani na Bijelo Poje-Lozna –Sušica, krak prema Goduši, i Rasovo- Bistrica –Bijedići, Kanje. Očišćen je put prema Cerovu, Grančarevu, Pripčićima i Rakonjama.

U mjesnim centrima angažovano je više mještana vlasnika meganizacije koji pomažuu čišćenju puteva a do kraja dana biće raščišćen i put na području Vraneške doline“, kazao je Hasanović.

Dok je visina sniježnog pokrivača na gradskoj dijelu danas popodne prešla 20 centimetrara, u planinskim djelovima na nekim mjestima snijeg je dostigao visinu i do pola metra, kazao je predsjednik bjelopoljske Mjesne zajednice Kovren-Bliškovo, Dragan Marković.

„Put prema mjesnim je prohodan, dok su u blokadi putevi prema selima VErgaševići, Gorice, Slatka i prema Stožeru“, kazao je Marković.

Pročišćeni su glavni putevi prema Bistrici i Godijevu, gdje je snijeg dostigao visinu od 30 centimetara, dok su putevi prema udaljenijim selima i zaseocima u blokadi. Magistralni put prema Podgorici, čistači Crnagora puta redovno čiste , tako da se saobraćaj odvija uz neophodnu opreznost .

Regionalni put Slijepač most –Pljevlja, u kontinuitetu čiste mašine podizvođača Crnagoraputa, koje usput ostavljaju šljaku kako bi usporili stvaranje poledice

Čistači "rijetko viđeni" oko Cetinja

Čitalac reporter je "Vijestima" sa lica mjesta javio da kamioni na putevima oko Cetinja nisu u mogućnosti da nastave svoj put, jer čistači nisu ni prošli tuda.

"Put se teško vidi, skoro nikako", javljeno je "Vijestima".

U Beranama obećavaju brze akcije i redovno čišćenje puteva

Iz Agencije za izgradnju i razvoj saopštavaju da devet specijalizovanih vozila neprestano održava lokalne puteve na teritoriji opštine Berane.

Tokom noći i danas su očišćeni putevi u gradskom jezgru i prigradskim naseljima Dapsiće, Petnjik, Budimlja, Lužac, Dolac i Pešca. Nakon puteva, mehanizacija Agencije će očistiti i pješačke staze i trotoare i nastaviti sa čiščenjem ulica.

Očišćeni su lokalni putevi do Kurikuća, Lubnica i Glavaca, Štitara i Bubanja a u toku je čišćenje puteva prema Donjim Lugama, Donjoj Ržanici, a zatim i prema Zagorju, Kaludri, Gornjem i Donjem Zaostru,Šekularu i Polici.

Nakon čišćenja svih puteva, Agencija će za vrijeme padavina nastaviti da neprestano održava sve lokalne putne pravce.

Mehanizacija Agencije za izgradnju i razvoj je radila na čišćenju regionalnog putnog pravca Berane -Lubnice iako je on, kao i putni pravci Berane-Polica-Petnjica, Berane- Andrijevica i Berane -Rožaje u nadležnosti državne Direkcije za saobraćaj.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Berane pozivaju građane na strpljenje i solidarnost u uslovima pojačanih padavina.

U saqopštenju se naglašava da se kompletno održavanje lokalnih putnih pravaca obavlja mehanizacijom Agencije za izgradnju i razvoj.

Poteškoće u Rožajama, putevi zavejani

Poteškoće zbog padavina imaju Rožajci, jer putevi nisu adekvatno očišćeni, javljaju "Vijestima" čitaoci sa lica mjesta.

Snijeg nastavlja da pada, ali putari izgleda još uvijek nisu stigli do ovog područja.

Pola metra na Žabljaku, glavne saobraćajnice su očišćene

Oko pola metra snijega koliko ga je do sada palo na durmitorskom području razlog je za prvo ovosezonsko ozbiljnije angažovanje subjekata koji se staraju za održavanje magistralnih, regionalnih i lokalnih saobraćajnica.

Magistrala od Žabljaka prema Šavniku je prohodna. Snijeg koji pada smanjuje vidljivost ali je uglavnom tiho tako da nema nanosa koje bi stvorila mećava. Sasvim je drugačije od Šavnika prema Nikšiću jer, sve od tunela Vojnik do Jasenova polja duva jak sjeverni vjetar. Snjegočistači iz stacionara „Crnagoraputa“ iz Šavnika uspijevaju put održati prohodnim.

Prohodno je i prema Pljevljima. Kanjonom Tare prema Mojkovcu, nakon što su u Donjoj Dobrilovini jutros sletjele usovi i na jedan sat prekinule saobraćaj, situacija je normalizovana.

U Žabljaku glavne saobraćajnice i trgovi su očišćeni. Sada se čiste sporedne ulice. Snjegočistač je jutros čistio do Tepaca u kanjonu Tare kako bi se stiglo do jednog bolesnika.

Prema većini sela nije prohodno i putevi će se čistiti kada se vrijeme stabilizuje, kaže direktor u Komunalnom preduzeću Radenko Radulović.

Dodaje da je kriza sa vodosnadbijevanjem u Žabljaku prevaziđena jer su identifikovane dvije pozicije na kojima se gubila velika količina vode.

Galerija

Bonus video: