Uprava javnih prihoda u Baru: Naplatili 5,5 miliona eura, 10 odsto više

Opština Bar 2003. godine prihodovala 400.000 eura od poreza na nepokretnosti
297 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Klikovac, Foto: Radomir Petrić
Dejan Klikovac, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 04.01.2017. 19:29h

Uprava lokalnih javnih prihoda u Baru prebacila je plan za 10 odsto u 2016. godinu, naplativši 5,5 miliona eura - 500.000 više nego što je planirano.

Direktor Uprave Dejan Klikovac kazao je “Vijestima” da je planirani prihod pet miliona eura rebalansom utvrđen na 5,3 miliona, da bi do 31. decembra 2016. bilo naplaćeno više od 5,5 miliona.

On je ocijenio da je Uprava na taj način pomogla konsolidaciju lokalne samouprave u 2016. godine, u kojoj je budžet ostvaren sa skoro 95 procenata.

Klikovac je istakao da su za takav rezultat, pored službenika Uprave, zaslužni i građani koji “iz godine u godinu pokazuju sve veću poresku disciplinu”.

“Ovo je vrlo kompleksan posao, trudimo se da bude što više transparentan i neselektivan. U vrlo teškoj godini za naplatu, postigli smo dobar rezultat... Moguće je da se još više realizuju i postojeći sistem i sama naplata”.

Klikovac je rekao da se konstantno radi na evidenciji poreskih obveznika, te da je i tu, „i pored svih problema”, napravljen pomak.

Istakao je da je Pošta Crne Gore u 2016. odradila dobar posao sa dostavom poreskih rješenja, ocijenivši da je dostava jedan od glavnih problema, jer je to početak svakog upravnog postupka.

“Volio bih da se zakon o upravnom postupku dopuni tako da se određeni datum u kalendarskoj godini uzima kao datum na koji se smatra da su sve poreska rješenja uredno uručena, te da od tog dana mogu teći rokovi za preduzimanje radnji u poreskom postupku. Pored toga, razvili smo mehanizam rada da poreski inspektor po parceli može identifikovati i naći objekte koji nemaju pravu adresu”.

On kaže da je 2003. godine, od kada je porez na nepokretnosti prihod Opštine, po tom osnovu naplaćeno 400.000 eura.

Ističe da je 2015. naplaćeno 4,628 miliona poreza, a 2016. 5,5 miliona.

Precizirao je da je na ime turističke takse naplaćeno 610.886 eura.

“Evidencija je vrlo bitna i na tome treba još više raditi ubuduće, očekujemo poboljšanje postojećeg softvera. Ažuriranje baze podataka na osnovu podataka Uprave za nekretnine je problem, jer je promijenjen program u katastru i mora se raditi na poboljšanju tog dijela posla. Radi se na otkrivanju novih poreskih obveznika na terenu koji nijesu prijavili postojanje objekta poreskom organu, a ima onih koji nisu upisani ni u kastastru nepokretnosti Opštine Bar”.

Bonus video: