Dvije odluke na javnoj raspravi

Razlog za izmjene u Odluci o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova su, prema obrazloženju nacrta, njeno usklađivanje sa Zakonom o upravnom postupku
0 komentar(a)
gLAVNI GRAD, Foto: Arhiva "Vijesti"
gLAVNI GRAD, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.01.2017. 18:42h

Nacrt odluke o izmjenama i dopuni Odluke o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o saradnji i partnerstvu Glavnog grada i nevladinih organizacija biće na javnoj raspravi do 20. januara tekuće godine.

Razlog za izmjene u Odluci o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova su, prema obrazloženju nacrta, njeno usklađivanje sa Zakonom o upravnom postupku.

“Pored navedenog, pristupanje izmjenama i dopunama uslovljeno je potrebom usklađivanja sa Zakonom o Glavnom gradu u pogledu naziva i pravnog statusa opština u okviru Glavnog grada”, dodaje se u obrazloženju.

Kada je riječ o razlozima za izmjene i dopune Odluke o saradnju i partnerstvu Glavnog grada i nevladinih organizacija, osim njenog usklađivanja sa Zakonom o upravnom postupku, izmjene su uslovljene zahtjevima ekonomičnosti i efektivnosti postupka pripreme i donošenja određenih opštih akata kojima Glavni grad ne vrši uređivanje odnosa u skladu sa ovlašćenjima propisanim zakonom, već samo formalno usklađivanje.

“U tim slučajevima neophodno je propisati izuzetak od pravila obaveznog partnerstva obrađivača i nevladinih organizacija u smislu zajedničke obrade akta u radnoj grupi, budući da se njihovo učešće može obezbijediti mehanizmom saradnje sa obrađivačem”, ističe se u obrazloženju.

Zainteresovani svoje primjedbe i sugestije mogu dostavljati pismenim i elektronskim putem, ali i na centralnoj javnoj raspravi koja će biti organizovana 20. januara u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 12 časova.

Bonus video: