Prošle sedmice od gripa preminule tri osobe

Prema podacima IJZ, grip je do sada laboratorijski potvrđen kod 135 osoba
64 pregleda 6 komentar(a)
prehlada, virus, bolest, Foto: Shutterstock
prehlada, virus, bolest, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2017. 14:25h

Od gripa su prošle sedmice umrle još tri osobe, a broj oboljelih smanjen je za oko tri odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), svih šest osoba, koje su u ovoj sezoni umrle od komplikacija gripa, nijesu bile vakcinisane i bolovale su od hroničnih bolesti.

Od 26. decembra do 1. januara kod izabranih doktora registrovano je 1.228 osoba sa simptomima nalik gripu. Iz IJZ su kazali da je broj takvih pacijenata smanjen za 3,23 odsto u odnosu na prethodni period.

Stopa obolijevanja iznosila je 198 oboljelih na 100.000 stanovnika, što znači da je epidemijski prag premašen za gotovo 100 odsto. Epidemija od gripa u Crnoj Gori se registruje kada oboli 100 pacijenata na 100.000 stanovnika. Iz IJZ ranije su saopštili da se epidemija proglašava samo u određenim situacijama.

"Proglašenje epidemije se ne vrši za bilo koju epidemiju, već samo za one epidemije zaraznih bolesti koje su odvećeg epidemiološkog i javno-zdravstvenog značaja. Epidemija od većeg epidemiološkog značaja označava masovnu pojavu teških oblika zaraznih bolesti i/ili smrti od zarazne bolesti, gdje postoji opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posledica, ili međunarodnog širenja bolesti", naglasili su.

Prema podacima IJZ, grip je do sada laboratorijski potvrđen kod 135 osoba.

Epidemiolozi savjetuju rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе blisкih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam.

Bonus video: