SNP: Osobe sa invaliditetom zaslužuju bolji položaj u društvu

"Čak ni činjenica da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji predviđa uplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI za poslodavce koji imaju preko 20 zaposlenih, ne pomaže jer još uvijek jako malo osoba sa invaliditetom aktivno radi"
60 pregleda 0 komentar(a)
SNP logo, Foto: SNP
SNP logo, Foto: SNP
Ažurirano: 03.12.2018. 12:55h

Socijalistička narodna partija, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. ukazala je da osobe sa invaliditetom zaslužuju bolji položaj u društvu a zapošljavanje je jedan od najvažnijih preduslova.

"Prema poslednjim podacima u Crnoj Gori ima oko 11 odsto osoba sa invaliditetom a procjena je da je oko 5.000 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Nažalost, samo nekoliko desetina je zaposleno. Čak ni činjenica da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji predviđa uplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI za poslodavce koji imaju preko 20 zaposlenih, ne pomaže jer još uvijek jako malo osoba sa invaliditetom aktivno radi", navodi se u saopštenju SNP-a.

Dodaju da u našem društvu još nije došlo do promjene svijesti i trendova, kako bi se osmislili novi načini inkluzije osoba sa invaliditetom.

"Što bi svakakao bilo djelotvornije u otklanjanju prepreka koje postoje. Oslobađanje od tih prepreka značilo bi boljitak ne samo za osobe za invaliditetom već i za cjelokupno naše društvo koje teži jednakosti i ostvarivanju ljudskih prava u punom smislu", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: