Policija sprema udar na bahate i pijane vozače

Pomoćnik direktora UP Nikola Janjušević smatra da se samo represivnim mjerama može promijeniti svijest neodgovornih vozača
78 pregleda 34 komentar(a)
Saobraćajna policija, Policija, Foto: Zoran Đurić
Saobraćajna policija, Policija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.01.2017. 06:22h

Sredinom decembra dvojica saobraćajaca na Bioču nijesu vjerovali svojim očima - na alkometru je pisala nestvarna cifra od 4,84 promila alkohola!

Misleći da je u pitanju greška policajci su uzeli novi “dreger”, a potom su Mojkovčanina R.A. (55) zamolili da ponovo “duva” u alkometar.

Ista cifra pojavila se i na tek raspakovanom aparatu, te je patroli bilo jasno da Mojkovčanina umjesto u betonjerku prvo voze u Klinički centar.

“Ljudi, pekao sam danas rakiju”, pravdao se sa zadnjeg sjedišta pijani vozač.

Docent dr patolog Miodrag Šoć pojasnio je za “Vijesti” da je Mojkovčanin - medicinsko čudo!

“Za mene je on bio teorijski mrtav. Toliko promila alkohola u krvi teško neko preživi. Od 1992. godine čuo sam za dva takva slučaja, ovo je treći. Postoje neki neobjašnjivi metabolizmi, koji eto prežive i takva trovanja”, kazao je Šoć.

Zbog ovakvih slučajeva ali i brojnih bahatih vozača, koji na crnogorskim cestama obaraju neslavne rekorde u vožnji, policija je najavila da će ove godine tražiti izmjene Zakona o bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je “Vijestima” da će policija zahtijevati pooštravanje, ali i efikasnije kažnjavanje za najteže drumske prekršaje.

“U prvom redu mislim na pooštovanje kazni za vozače, koji upravljaju pod dejstvom alkohola, one koji prebrzo voze, pretiču na punoj liniji, kolonu vozila ili to rade u tunelima. Za te najteže prekršaje tražićemo veće novčane ali i zatvorske kazne. Od onih, koji često prave najteže prekršaje, tražićemo čak i psihijatrijsko posmatranje. Zahtijevaćemo i da se u ZOBS-u uvede i odredba za trajno oduzimanje vozačke dozvole za registrovane višestruke povratnike”, pojasnio je Janjušević.

Na ovakav korak u Upravi policije su se odlučili jer je svima jasno da samo oštra kaznena politika može uticati na mijenjanje svijesti neodgovornih vozača.

Udar na džepove bahatih vozača doveo bi do više reda u drumskom saobraćaju, a samim tim i na smanjenje tragedija.

Tokom druge polovine 2016. godine došlo je do povećanja crnih brojki - zbog najtežih drumskih prekršaja dogodilo se nekoliko teških nesreća tokom posljednja četiri mjeseca.

Podaci Uprave policije, ipak, pokazuju na značajno povećanje rada saobraćajnih patrola, koji su za 11 mjeseci prošle godine uhvatili čak 8.872 pijana vozača.

“To je za 25,4 odsto više nego tokom 2015. godine. Pronašli smo 39,9 odsto više neispravnih vozila, 41,6 odsto je više isključenih vozila iz saobraćaja, napisali smo 2,6 više prekršajnih prijava i 10,9 odsto više krivičnih prijava. tokom 11 mjeseci 2016. godine oduzeli smo 10,7 odsto više saobraćajnih dozvola i 18,8 odsto registarskih tablica. To sve ukazuje da saobraćajne patrole rade svoj posao, ali očigledno je da policija ne može isključivo represivnim mjerama dugoročno uticati na sistem bezbjednosti drumskog saobraćaja. Tražićemo preko koordinacionog tijela da se u rješavanje ovog problema uključi šira društvena zajednica - svi državni organi i institucije zaduženi za ovaj sektor, NVO ali i mediji”, najavio je Janjušević.

Akcionim planom za ovu godinu planirano je i postavljanje stacionarnih sistema - radara na 73 lokacije u Crnoj Gori.

To će umnogome olakšati posao za saobraćajne patrole ali i policijske “presretače”, koji su do sada bili i ključni u kažnjavanju divljanja na cestama.

Kotoranin drži rekord

Tokom 2016. godine policijske patrole jurile su za bahatim vozačima, a “rekord” u brzini drži Kotoranin S.T. (48), koji je u avgustu uspio da razvije brzinu od 202 km/h.

Takav prekršaj zabilježen je na pravini magistrale od Risna ka Grahovu u mjestu Dragalj. Tokom decembra “rekordi” su redom padali - Nikšićanin V.A. vozio je kod Danilovgrada 195 km/h. Podgoričanin M.M. (35) je u mjestu Goričanin zaustavljen nakon što je policija snimila kako vozi 192 km/h. Baranin V.P. vozio je 178 km/h, dok je Nikšićanin Z.Đ. na Marezi uhvaćen kako “leti” 192 kilometra na sat. Tinejdžer iz Nikšića V.S. (18) upecan je kako vozi 172 km/h, dok je Budvanin V.S. (51) vozio čak 195 kilometra na čas. U istoj noći tri mlada vozača su krajem ove godine uhvaćena kako divljaju na cestama - K.Š. (22)je kod Danilovgrada vozio 173 km/h, dok je E.L. (20) u Goričanima podigao kazaljku za još jednu brojku.

Mladog vozača N.S. (22) policija je kod Sozine uhvatila kako razvija brzinu od 160 km/h.

Bonus video: