Žurić najavio: Kreće projekat od 20 miliona eura

Za određene segmente prve faze, vrijedne 5,5 miliona eura, izdata je građevinska dozvola, kazao je gradonačelnik Aleksandar Žurić...
79 pregleda 10 komentar(a)
Aleksandar Žurić, Foto: Opština Bijelo Polje
Aleksandar Žurić, Foto: Opština Bijelo Polje
Ažurirano: 03.01.2017. 18:11h

Gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić saopštio je da će narednih dana početi izgradnja prve faze kolektora, vrijednog 20 miliona eura.

“Za ovaj projekat postoje već obezbijeđena sredstva. Za određene segmente prve faze vrijedne 5,5 miliona eura izdata je građevinska dozvola, a u toku je rješavanje preostalih imovinskih odnosa. Za prvu od tri faze obezbijeđen je grant od Evorpske komisije“, rekao je on.

Kaže da je obezbijeđena i donacija za presvlačenje kompletne podloge stepeništa na Nikoljačkom mostu.

Najavio je da će se to raditi od marta do jula.

Precizirao je da je to uvod u izgradnju poslovno-stambenog objekta vrijednog 10 miliona eura, u dijelu ispod gradskog trga, na koji se čeka godinama.

Istakao je da je završena nova zgrada Crvenog krsta, da je u završnoj fazi izgradnja nove škole u Dobrakovu, da se nastavlja izgradnja vodovoda u Zatonu i da je nedavno završen vodovod Slijepač most-Ravna Rijeka prema Majstorovini.

“Planirana je i rekonstrukcija više mostova na putu prema Pljevljima, kao rekonstrukcija magistralnog puta od Slijepač mosta do granice sa Srbijom“, istakao je Žurić na tradicionalnom godišnjem prijemu za novinare.

Proteklu godinu u Bijelom Polju obilježilo je smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi - otišlo je 130 ljudi uz otpremnine.

Žurić je podsjetio da je otvorena fabrika peleta „Pelengić Trade“ vrijedna 4,5 miliona eura, da su u završnoj fazi izgradnja fabrike za preradu mesa bjelopoljskog „Mesoprometa“, vrijedna 6,5 miliona eura, i fabrika za preradu mlijeka „Milk trade“ u Pavinom Polju.

Obećava žičaru - šestosjed, na skijanje zove 2019. godine

Valorizacija planine Bjelasice i Đalovića pećine, “teške” 25, odnosno 12 miliona eura, strateški su projekti razvoja Bijelog Polja, naglasio je Žurić. On je rekao da je sredinom novembra objavljen tender za postavljanje prvih žičara - šestosjeda, na bjelopoljskoj strani Bjelasice. On je istakao da će Bjelasica prve posjetioce primiti 2019. i da je taj projekat važan ne samo za turistički, već i agro potencijal opštine.

Kada je riječ o Đalovića pećini, Žurić je podsjetio da je nedavno raspisan tender za pristupni put od Bistrice do manastira Podvrh. Istakao je da su urađene sve potrebne analize i elaborati i da se trenutno radi projekat unutrašnjosti pećine i njene valorizacije. Uskoro se, kaže, očekuje izgradnja puta do manastira Podvrh i žičara do same pećine.

Bonus video: