Direktor škole ne vidi ništa sporno što mu je boca piva u ruci: "Sve po proceduri"

Piti alkohol u školi, prema zakonu, nije nepoželjno ponašanje
198 pregleda 33 komentar(a)
Šerif Feratović, Foto: Facebook
Šerif Feratović, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.01.2017. 08:02h

Ministarstvo prosvjete zatražiće od direktora gusinjske OŠ “Džafer Nikočević” Šerifa Feratovića da se izjasni zašto nazdravlja pivom u svom kabinetu.

Poručili su da će nakon izjašnjenja, “u slučaju potrebe, preduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom”.

U Opštem zakonu o vaspitanju i obrazovanju, međutim, nema odredbe koja kao nepoželjno ponašanje predviđa konzumiranje alkohola u školi.

Ni među razlozima zbog kojih direktor može biti razriješen, a nastvnik dobiti otkaz, nije navedeno konzumiranje alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Feratović tvrdi da je fotografija, na kojoj se vidi kako nazdravlja zagrljen navodno sa rođakom, nastala na koktelu, u vrijeme kada đaci nijesu bili u školi.

“Ovdje se radi o koktelu za novogodišnje praznike, koji sam za članove kolektiva, članove Školskog odbora, Savjeta roditelja, penzionisane kolege, kao i zvanice predsjednice Opštine sa saradnicima, upriličio u petak, nakon završetka nastave. Dakle, sve to po ustaljenoj proceduri koja traje nekih sat vremena i koja se praktikuje u svim ustanovama i kolektivima širom Crne Gore. U tom prazničnom raspoloženju neko od kolega je napravio par fotografija, od kojih se našla i ova, za koju smatram da nije nešto što se navodi kao loše, već inercija prijatnog raspoloženja u školi”.

Spornu fotografiju, tvrdi čitalac koji je i dostavio “Vijestima”, vidjelo je dosta roditelja čija djeca uče u školi, jer je objavljena na Fejsbuku i distribuirana putem mobilnih telefona.

On ističe da su na fotografiji “direktor i njegov rođak” i pita da li “ovakvi prosvjetni radnici i na ovakve načine treba da obrazuju djecu i vode vaspitno-obrazovnu ustanovu” i da li ovakvo ponašanje može biti “primjer osnovcima, ako se toči i pije alkohol u kancelariji direktora”.

Feratović ističe da ga je “vjerovatno neko od kolega označio na fotografijama”.

“Uklonio sam to odmah (sa Fejsbuka)”, kazao je on.

Iz Ministarstva osuđuju takvo i “svaku vrstu nedoličnog ponašanja nastavnog kadra”.

“Koji svojim postupcima treba da kreira model generacijama koje dolaze i pomogne u oblikovanju mladih u zdrave, asertivne i produktivne članove društva”.

Bonus video: