Izletom u prirodu i “putovanjem kroz prošlost” Novljani započeli 2017 godinu

“Šira okolina je poznatija po Kotobiljskoj bici, , kada je 15-og septembra 1687. godine, turska vojska na čelu sa Husein Topal pašom je u iznenadnom prepadu Crnogoraca i lokalnih ustanika teško poražena. Toje omogućilo krajem istog mjeseca da hrišćanska koalicija predvođena Mlečanima, oslobodi Herceg Novi od Osmanlija"
66 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2017. 10:19h

Grupa Novljana godinu je započela izletom i pječačenjem do odmorišta kraj Kotobiljskog izvora u zaleđu grada, u okviru manifestacije „Zimski gušti na Orjenu“ koji je organizovala Agencije za razvoj i zaštitu Orjena .

Pored rekreatrivne šetnje starim kamenim putem, bilo je to i zanmljivo upoznavanje sa istorijom i zanimljivostima hercegnovskog kraja u programu nazvanom Prvi dan u prirodi.

Na Matkovića mostu , prvom odmorištu , izletnici su obišli kuću u kojoj je nakada radila krčma Avramovića. Kafana je bila omiljeno svratište, mjesto odmora i opuštanja, ponekad i pretjeranog, uz „po jednu na karte“ i koju čašicu više. Danas je ova stara kuća gotovo napuštena i vidno ruinirana.

Odmah iza Matkovića mosta i Krčme Avramovića, počinje Kotobiljska šuma – rijetko dobro očuvani kompleks mješane crnogorične šume čempresa, primorskog i crnog bora, kroz koji prolazi stari pješački put za Kameno. U šumi je i izvor Zelenac koji je prošle godine bio i završna tačka „Prvog dana u prirodi“, a samo 10-ak minuta hoda dalje, na izlazu iz šume, je Kotobiljski izvor, u prošlosti važan infrastrukturni dio pješačkog puta. Izvor je uredila 1884. godine austrougarska vojska, kada je dobio kamene klupe i korita za vodu.

“Šira okolina je poznatija po Kotobiljskoj bici, , kada je 15-og septembra 1687. godine, turska vojska na čelu sa Husein Topal pašom je u iznenadnom prepadu Crnogoraca i lokalnih ustanika teško poražena. Toje omogućilo krajem istog mjeseca da hrišćanska koalicija predvođena Mlečanima, oslobodi Herceg Novi od Osmanlija. Događaj je opjevao Petar II Petrović Njegoš u Gorskom vijencu:

“Topal – paša su dvadest hiljadah

da pomože Novome hitaše;

sretoše ga mladi Crnogorci

na Kameno, polje pouzano.

Turskoj kapi tu ime poginu,

sva utonu u jednu grobnicu;

mož i danas viđet kosturnicu.”,

Objasnio je rukovodilac Agencije za zaštitu i razvoj Orjena, Željko Starčević koji je bio zanimljivm i dobro obavješten vodič.

Kotobiljski izvor je uređen prije nekoliko dana u okviru projekta „Udahnimo život zaleđu – selo Kameno“. Napravljene su kamene stepenice do izvora, uređeno odmorište sa muralom, rad Zorana Pavičevića –INS , kao podsjećanje na Kotobiljsku bitku i parking. Sredstva je obezbijedio UNDP-a u pilot projektu “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“.

Galerija

Bonus video: