"Plavci" vole pasulj, specijalci juneći gulaš

U 12 centara bezbjednosti policajci imaju mogućnost da jedu po bagatelnim cijenama
550 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2017. 07:41h

Hoćete da sjednete u pristojan restoran u centru Podgorice, da pojedete crnogorski specijalitet njeguški stek i da to platite euro i 62 centa...

Nije nemoguće, ali postoji jedan preduslov - da imate policijsku značku.

U 12 centara bezbjednosti širom Crne Gore policajci imaju mogućnost da jedu po bagatelnim cijenama, a jela su jeftinija nego da ih spremaju u svojim kućama.

Za dva eura policajac u restoranu MUP-a može da dobije kompletan meni - kuvano jelo po izboru, salatu, hljeb i da popije sok i kafu.

MUP-ovi restorani rade bez zarade, cilj je samo da se pokriju troškovi.

Najveći je u Podgorici, gdje se dnevno spremi i preko 150 porcija. Otprilike isto toliko obroka dnevno se posluži i u restoranu kampa na Zlatici, gdje u velikoj sali objeduju pripadnici Specijalne antiterorističke i Posebne jedinice policije.

Za razliku od “običnih” policajaca, hrana za njih je besplatna.

Dok u CB Glavnog grada najbolje “ide” pasulj sa suvim rebarcima, specijalci vole malo drugačija jela, pa najčešće za ručak biraju meso - juneći gulaš ili juneće šnicle u sosu.

“Zbog proteina najradije biraju takve menije. Meso im je potrebno za snagu, izgradnju mišića, jer sve kalorije potroše na treninge. Njihove menije pravilo je šest različitih stručnjaka za ishranu, da bi se zadovoljio kalorijski dio, a sve je rađeno po najvećim standardima”, objasnio je za “Vijesti” načelnik Biroa za smještaj i ishranu Gligorije Radović.

U američkim filmovima tamošnji policajci dan-noć tamane krofne i filter kafu - ovdašnji ipak vole da se hrane na “kašiku” i da popiju domaću “tursku”.

Policajci u restoranima MUP-a često preskoče uobičajeni doručak i umjesto muslija sa jogurtom i voćem radije naruče slatki kupus sa junetinom, raštan sa suvim mesom, pasulj sa rebarcima...

“Policija je specifičan državni organ, ljudi su na terenu, obavljaju teške i zahtjevne poslove, a da bi bio fizički i psihički spreman i zadovoljan ne može raditi gladnog stomaka. Od ranih jutarnjih časova dolaze kod nas i jedu hranu iz menija, a vjerujte svi su zadovoljni kvalitetom, ukusom, ali i uslugom. Skoro svakog dana dolaze isti ljudi, znači da su zadovoljni”, kazao je Radović.

Na meniju se svakog dana moraju naći kuvana jela, porcije sa roštilja, ali i “finija” jela - pastrmka na žaru, dinstana junetina, špageti bolonjez i sve to po nevjerovatno niskim cenama.

“Mnogi bi rado došli kod nas i ručali, ali tu privilegiju imaju samo oni sa sa policijskom značkom. Naši službenici moraju koristiti propisane kalorije u ishrani, pa zbog toga i postoje restorani u okviru MUP-a. Usluga se organizuje na bazi cjenovnika, a cijene se formiraju na bazi jednakosti nabavne i prodajne. To je u skladu sa rješenjem MUP-a, pa su takve akcijske cijene u svim našim restoranima. Ovdje nema zarade, jer se plaća samo ono što nas košta oko nabavke i spremanja hrane. Na kraju, taj novac se preko blagajne vrati u budžet. Hrana i piće obezbjeđuju se na tenderu javnih nabavki jednom godišnje, ali imamo dogovor sa dobavljačima da nam jednom u 5-6 dana isporučuju kupljene artikle. Tako da je sve uvijek svježe. Usluga je profesionalna, kuvari su nam odlični, sve je više nego ukusno. Pored druge hrane sa menija, kuvano jelo je svakog dana obavezno”, ispričao je šef svih MUP-ovih restorana.

U restoranima jedu svi - i policajci u uniformama i njihove koleginice koje rade isključivo u zgradi.

U vrijeme posta imaju i poseban meni - sprema se riblja čorba u “vojničkom kazanu”, ali i više vrsta ribe se tih dana nađe na meniju.

U toploj sali restorana MUP-a, u podrumu nove zgrade policije načičkano je 11 stolova, a u vrijeme ručka se uvijek traži stolica više.

“Gotovo svakog dana ručam u našem restoranu. Hrana je ukusna, kvalitetna i sve je veoma pristupačno. Veoma sam zadovoljan zato sam i svakog dana ovdje”, kazao je službenik policije Bojan Golubović.

On je već u 11 časova naručio pasulj.

“Vole kuvana jela, pa je to sve od ranog jutra već spremno”, rekao je Pejović, pokazujući rukom na velike lonce, u kojima se jela krčkaju na kraju šporeta u savremeno i moderno opremljenoj kuhinji.

A u kuhinji šef kuvara Novak Mihaljević sa koleginicom sjecka bijeli luk i tuče svinjski file - pripremaju se šnicle u bijelom sosu...

Lanč paketi za patrole, jedu direktor i ministar

Nemaju svi policajci koji bi željeli da se hrane u sklopu MUP-a privilegiju da sjede u restoranu jer im je posao vezan za terenski ili rad sa strankama u kancelarijama.

Zbog toga u ponudi postoje i lanč paketi, koji se na poziv pripreme i pakuju tako da patrole policije mogu da jedu van restorana.

Postoje dvije verzije - svinjski i goveđi lanč paket, koji koštaju 1,39, odnosno 1,69 eura.

“Vijestima” je rečeno da istu hranu iz standradnog menija često jedu i direktor policije, ministar MUP-a i njihovi saradnici.

Oni gotovo nikad ne silaze u restoran, već im se hrana nosi u kabinete.

Obroci u “betonjerkama” su besplatni...

Hrana iz policijskih restorana se nosi i zadržanim licima ali, za razliku od policajaca koji plate jelo, obroci u "betonjerkama" su besplatni...

Hrana se nosi i u Prihvatilište za strance.

Privilegiju da jedu domaću kvalitetnu hranu imaju samo policajci u velikim CB-a, a plan je da se sljedeće godine obnove kuhinje i na karaulama za Graničnu policiju.

Gligorije hrani policiju i recituje poeziju Vita Nikolića

Načelnik Gligorije Radović, osim što vodi računa o hrani i smještaju za službenike policije, zadužen je i za dobru atmosferu u restoranu, ali i na policijskim zabavama.

Kaže da nerijetko policajcima recituje stihove omiljenog mu pjesnika Vita Nikolića.

Reporterima “Vijesti” i kolegama je, savršenom dikcijom i bojom glasa najboljeg prezentera, odrecitovao pjesmu "Pismo učiteljici".

Da li zbog svakodnevno dobre hrane u kuhinji, ili samo zbog posjete medija, tek Gligorije je vrcao od pozitivne energije... I policija ima Cecu, ispričali su u restoranu. Ona, nerijetko, lijepom pjesmom zabavi kolege na internim priredbama i svi je obožavaju.

Kajgana 0,44 eura, pastrmka 1,43 eura, a popeci 1,76 eura

Cijene u MUP-ovim restoranima su akcijske, pa se u jelovniku i karti pića nalazi ponuda, koja je desetak puta niža od cijena u prosječnim crnogorskim restoranima.

Sličnu privilegiju imaju još i poslanici u Skupštini Crne Gore, ali je njihova plata neuporedivo veća od skromnih policijskih zarada.

MENI - DORUČAK Sendvič sa salamom: 0,39 e sendvič sa pršutom: 0,92 e Kajgana: 0,44 e pržena slanina: 0,68

MENI - KUVANA JELA Dinstana junetina: 1,82 Pasulj sa suvim rebrima: 1,16 Juneći gulaš: 1,31 raštan sa suvim mesom: 1,32

JELA SA ROŠTILJA ćevapi (10 komada): 1,34 restovana džigerica: 1,31 kremenadla: 1,04 njeguški stek: 1,62 popeci: 1,76 pileći file: 0,72

RIBA pastrmka: 1,43 oslić fileti: 1,38

SALATE miješana salata: 0,18 kupus salata: 0,13 zelena salata: 0,25 cvekla: 0,29

PIĆE Litarski sok od borovnice: 0,48 Litarski sok od paradajza: 0,99 Đus 0,20: 0,13 jabuka 0,20: 0,10 čaj: 0,5 kafa: 0,5 kafa sa mlijekom 0,10 čokoladno mlijeko 0,5 l: 0,77

Galerija

Bonus video: