"DISKRIMINIRAJUĆA ODREDBA"

Nimanbegu: Ukinuti kazne za građane koji ističu simbole druge države

"Primjer turista u Budvi koji su kažnjeni po prijavi Centra bezbjednosti (CB) zato što su nosili zastavu i najnoviji primjer iz Ulcinja, kada je građanin, priveden u CB, morao dati izjavu zbog isticanja nacionalnog simbola za Dan Zastave albanskog naroda i zaprijećeno mu je sa novčanom kaznom“, navodi Nimanbegu
76 pregleda 10 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2018. 20:58h

Poslanik koalicija Albanci odlučno, Genci Nimanbegu predložio je da se ukine zakonska odredba koja predviđa da se građanin koji na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, bez odobrenja, kazni novčano ili zatvorom.

Za ovaj prekršaj za fizička lica predviđena je novčana kazna od 100 do 500 eura ili zatvor do 30 dana.

Nimanbegu ističe da je potreba donošenja Zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru rezultat praćenja primjene njegovog 23. člana.

"Primjer turista u Budvi koji su kažnjeni po prijavi Centra bezbjednosti (CB) zato što su nosili zastavu i najnoviji primjer iz Ulcinja, kada je građanin, priveden u CB, morao dati izjavu zbog isticanja nacionalnog simbola za Dan Zastave albanskog naroda i zaprijećeno mu je sa novčanom kaznom“, navodi Nimanbegu.

U Crnoj Gori kao turistickoj zemiji, kaže on, istaknute su na desetine zastava od pravnih i fizičkih lica, kao i turista koji posjećuju tu državu.

"Doslovnom primjenom ovog Zakona, svi oni bi trebalo biti kažnjeni. Pošto je ova odredba diskriminirajuća, treba je brisati", navodi Nimanbegu u predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru koji se nalaze u slupštinskoj proceduri.

On podsjeća da su i prilikom usvajanja Zakona 2011. godine, upozoravali da je ta odredba sporna i da će selektivno primjenjivati.

"Donošenjem ovog zakona ostvariće se veći stepen ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori“, ocjenjuje Nimanbegu, koji je i potpredsjednik crnogorskog parlamenta.

Za pravna lica koja na javnom mjestu, bez odobrenja ili javnog poziva, istaknu ili upotrijebe zastavu, grb ili drugi simbol druge države, kazna je od 2.500 do 5.000 eura.