Ulažite u nastavu, a ne u vozni park

Šehović sugerisao menadžmentu da odustane od kupovine automobila od oko 14.000 eura. Tender će biti poništen
214 pregleda 22 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.12.2016. 06:26h

Ministar prosvjete Damir Šehović zatražio je od direktorke kotorske Muzičke škole Laure Jovanović da poništi tender za kupovinu službenog vozila vrijednog 14.000 eura.

Poruka Šehovića je da sve škole treba da promovišu štednju, a ne rasipništvo.

Prema informacijama “Vijesti”, najavljeno je da će tender biti poništen, nakon sugestije o tome, na koju Ministarstvo provjete ima zakonsko pravo.

“Umjesto poboljšanja voznog parka, treba da unapređujemo kvalitet nastave i uslove za njeno nesmetano odvijanje”, odgovoreno je iz prosvjetnog resora na pitanje “Vijesti” zbog čega je škola raspisala tender, te da li je kupovina službenog automobila neophodna u trenutku kada država steže kaiš.

Škola je prethodno odlučila da šoping metodom nabavi vozilo vrijedno maksimalno 14.000 eura. Poziv je bio otvoren do juče, a prema dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki, škola je tražila automobil niže srednje klase i modernu opremu.

Jovanovićeva je saopštila “Vijestima” da ne daje izjave bez saglasnosti Ministarstva.

“Vijesti” su tako ostale uskraćene za odgovore na pitanja zbog čega je školi potreban novi automobil, da li su prije raspisivanja tendera dobili saglasnost Ministarstva za trgovinu i da li je novo vozilo najpotrebnija stvar za školu u ovom trenutku.

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da “formalno nijesu informisani o javnoj nabavci koja se odnosi na kupovinu službenog vozila za potrebe kotorske Muzičke škole”.

“Odmah po saznanju za namjeru Muzičke škole u Kotoru za nabavku službenog vozila, ministar prosvjete je sugerisao menadžmentu ustanove da poništi prethodno započetu tendersku proceduru. Bez obzira što je pomenuta procedura započeta u skladu sa zakonom, mišljenja smo da ova, ali i sve druge škole, treba da promovišu logiku štednje, a ne rasipništva”, poručili su iz resora na čijem je čelu Šehović.

Upozorili su direktore vaspitno-obrazovnih ustanova da pažljivije biraju prioritete.

“Moraju i racionalnije upravljati sredstvima koja su im data na raspolaganje, kako onima koja dobijaju od države, tako i sopstvenim”.

Biće sankcija po zakonu?

Upitani da li će menadžment škole biti sankcionisan ukoliko je prije raspisivanja tendera trebalo da obavijeste Ministarstvo, iz prosvjetnog resora ističu da će “će promovisati logiku intenzivne komunikacije sa obrazovnim ustanovama”, bez obzira da li za to postoji zakonska obaveza.

“Ukoliko ona iz nekog razloga izostane, tretiraćemo je kao nespremnost rukovodstava škola za vođenje ustanove na kvalitetan, racionalan, a prije svega transparentan način. Sve one koji budu odgovorni za izostanak takve komunikacije sa Ministarstvom, sankcionisaćeno u skladu sa zakonom”.

Bonus video: