Komunalna policija nije nadležna da ukloni baznu stanicu u Tološima

Prema ocjeni mještana, stekli su se uslovi za prinudno uklanjanje bazne stanice
1 komentar(a)
Bazna stanica Tološi, Foto: Luka Zeković
Bazna stanica Tološi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2016. 19:45h

Komunalna policija nije nadležna za uklanjanje bazne stanice, saopšteno je iz ove institucije, nakon što su im članovi NVO „Zaštita građana“ uputili zahtjev za prinudno uklanjanje stanice u Tološima.

„Kako Komunalna policija nije nadležna za uklanjanje objekata tj. ne vrši inspekcijski nadzor, iste su odmah proslijeđene Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj-Sektoru za inspekcijski nadzor, kao stvarno nadležnom organu, na postupanje“, saopšteno je iz Komunalne policije.

Iz „Zaštite građana“ su u zahtjevu naveli da je rješenjem Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj izdato odobrenje za postavljanje i izgradnju bazne stanice mobilne telefonije u Ulici Milana Raičkovića, najduže do 15. decembra tekuće godine.

„U kom periodu je potrebno da investitor pribavi ekološku saglasnost- procjenu uticaja predmetnog objekta na životnu sredinu, izdatu od nadležnog organa, nakon čega se lokacija može produžiti ukoliko ne dođe do privođenja namjeni lokacije saglasno regulacionom planu”, dodaje se u zahtjevu.

Prema njihovoj ocjeni, stekli su se uslovi za prinudno uklanjanje bazne stanice, što su i zahtijevali od Komunalne policije.

„...Da u skladu sa svojim ovlašćenjima sprovedete inspekcijski nadzor i izvršite prinudno uklanjanje bazne stanice, jer je istekao rok važenja odobrenja”, navedeno je u zahtjevu.

Dodaju da je Odlukom o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji Glavnog grada propisano da je vlasnik privremenog objekta dužan da ukloni privremeni objekat u roku od sedam dana od dana isteka roka važenja odobrenja.

„Članom 22 stav 2 i 3 propisano je da ako vlasnik objekta ne postupi u skladu sa stavom 1 ovog člana, uklanjanje privremenog objekta će se izvršiti prinudnim putem”, navodi se u zahtjevu NVO.

Bonus video: