Njive davno uzorali, sadnica još nema

“Uložili smo u obradu zemlje, nabavku kolaca i žice, što nije jeftino, a da ne govorimo da smo propustili nešto drugo da zasadimo”
76 pregleda 1 komentar(a)
Maline, Foto: YouTube
Maline, Foto: YouTube
Ažurirano: 29.12.2016. 16:23h

Bjelopoljski poljoprivrednici još nijesu dobili sadnice malina, iako im je Opština prije više od mjesec uručila rješenje o dodjeli.

Poljoprivrednici kažu da su na gubitku i da su jesenas uzorane njive ostale prazne, a nadležni se pravdaju da su sadnice vraćene sa granice jer nijesu bile kvalitetne.

“Veliki dio nas je uložio novac u obradu zemlje, nabavku kolaca i žice, što nije jeftino, a da ne govorimo da smo čekajući na maline propustili nešto drugo da zasadimo, ili da kupimo sadnice. Uglavnom, malina ni čut' ni viđet'“, kazao je jedan od ukupno 61 poljoprivrednika koji su trebalo da dobiju maline.

Poljoprivrednici kažu da strahuju da prijeti opasnost od smrzavanja korijena malina, čak i ako stignu tokom zime, što bi nanijelo veliku štetu.

“Iako korisnici neplaćaju sadni materijal, plaća ga opština Bijelo Polje, znači svi mi. Prema našim informacijama, jedna sadnica košta - euro. Većina korisnika trebalo je da dobije 3.200 sadnica, a neki i više, pa se onda može lako izračunati kolika je šteta. Sada i da ga dobiju, pitanje je imaju li svi mogućnosti da sadni materijal pravilno uskladište kako bi sadnice preživjele zimu i bile posađenje u proljeće”, kazao je jedan od poljoprivrednika, insistirajući, kao i ostali, da mu se ime ne pominje.

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Džafer Gusinjac kazao je da je poljoprivrednicima na sastanku objašnjeno da su maline vraćene zato što ne odgovaraju pripisanom kvalitetu, shodno zakonu o sadnom materijalu.

Kaže da je riječ o isporuci 50.000, od ukupno 200.000 sadnica.

“Odabrani dobavljač - 'Eko plant' doporemio je prvu tranšu, ali je Fitosanitarna inspekcija ustanovila da taj sadni materijal nije ispravan, zbog čega je i zabranjen uvoz”, rekao je Gusinjac.

Precizirao je da je nekvalitetne sadnice isporučila firma iz Kruševca, u Srbiji.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su pojasnili da je na graničnom prelazu Dobrakovo 19. novembra zabranjen uvoz pošiljke od 50.000 sadnica i naređeno vraćanje pošiljke.

To je, kako su pojasnili, uradio fitosanitarni inspektor u skladu sa Zakonom o sadnom materijalu.

Odoka utvrdili da je korijen loš, našli i štetne organizme

Portprolka Uprave za inspekcijske poslove Marina Radulović saopštila je da je “vizuelnim pregledom” utvrđeno da sadnice nemaju razvijen korijenov sistem, sa najmanje pet osnovnih žila dužine oko 8 cm, ni propisani prečnik stabla, da su lošeg kvaliteta, ali i zaražene.

“Sadnice su dostavljene fitosanitarnoj laboratoriji na ispitivanje skrivenih zaraza... Konstatovano je prisutvo štetnog organizma Phytophthora sp. Na osnovu zahtjeva uvoznika od 28. 11. vršeno je ponovno uzorkovanje sorte Vilamet. Na osnovu analiza fitosanitare laboratorije... nije konstatovano prisustvo štetnih organizama...“.

Bonus video: