Ministarstvo uplatilo novac: Uskoro isplata nadoknada asistentima

“Naime, tehnička podrška u vidu asistenata u nastavi je obezbijeđena od početka školske 2016/2017. godine, za period prvog polugodišta, pa je na ovaj način nadoknađeno to što oni nijesu mogli biti biti plaćeni za period do održavanja parlametarnih izbora, zbog primjene Zakona o finansiranju političkih partija”, navodi se u saopštenju Ministarstva
1 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.12.2016. 13:49h

Ministarstvo prosvjete je uplatilo novac neophodan za isplatu nadoknada asistentima djece sa posebnim potrebama.

Time je riješen višemjesečni problem u vezi neredovnim ili smanjenim zaradama asistenata.

Više nevladinih organizacija od početka školske godine negoduje zbog problema koji je nastao u izbornom periodu, tokom kojeg, na osnovu Zakona o izboru poslanika i odbornika, nijedna državna institucija ili ustanova nije smjela da raspiše oglas za zapošljavanje.

“Naime, tehnička podrška u vidu asistenata u nastavi je obezbijeđena od početka školske 2016/2017. godine, za period prvog polugodišta, pa je na ovaj način nadoknađeno to što oni nijesu mogli biti biti plaćeni za period do održavanja parlametarnih izbora, zbog primjene Zakona o finansiranju političkih partija”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da su asistenti u nastavi su tehnička pomoć djeci sa posebnim potrebama koja se, na osnovu procjena stručnih komisija, školuju u redovnim osnovnim i srednjim školama, a već nekoliko godina su angažovani kroz projekat Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

“Izmjenama i dopunama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama planiranih za 2017. radiće se na unapređenju ukupnog inkluzivnog ambijenta, uključujući i ovu uslugu, koju treba uspostaviti na način koji će poštovati najbolji interes djece, sistema i neposrednih izvršilaca”, poručuju iz prosvjetnog resora.

Bonus video: