Kvadrat na Lugovima procijenjen na skoro 800 eura

Riječ je o parceli koja je prije pola vijeka oduzeta staromještanskoj porodici Vukićević, bez naknade
101 pregleda 0 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.12.2018. 06:17h

Prodaja atraktivne parcele od 2.500 kvadrata na Lugovima, gdje se nalazi stadion propalog fudbalskog kluba “Mogren“, biće zakazana do kraja godine, a procijenjeno je da vrijedi 1,87 miliona eura.

Toliko je procijenio vještak kojeg su angažovali sudski izvršitelji, potvrđeno je “Vijestima”.

Prodajom parcele namirila bi se dugovanja prema fudbalerima, trenerima i brojnim firmama, kojima je nekadašnji prvak Crne Gore ostao dužan.

Opština Budva pokrenula je postupak da se uknjiži na pomenutu parcelu, što ranije nije urađeno pod čudnim spletom okolnosti imajući u vidu da je ostatak stadiona od gotovo 10.000 kvadrata, nakon gašenja kluba, preknjižen na lokalnu upravu, koja je bila i osnivač FK “Mogren”.

Riječ je o parceli koja je prije pola vijeka oduzeta staromještanskoj porodici Vukićević, bez naknade. Vukićevići već tri decenije pokušavaju da vrate zemlju i kažu da su ogorčani što njihovom đedovinom namiruju dugovi.

Parcela koja će biti ponuđena na prodaju obuhavata sjeverni dio fudbalskog igrališta, sa svlačionicama, a dijelom izlazi na glavni gradski bulevar.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva prije dvadeset dana zatražio je od filijale Uprave za nekretnine da na njeno ime uknjiži 2.500 kvadrata na Lugovima i pred sudom je osporio rješenja javnih izvršitelja. Sud je odbio Opštinu i preporučio joj da prava ostvari u parničnom postupku.

U Listu nepokretnosti ostala su upisana na desetine rješenje javnih izvršitelja.

To je jedina imovina koja je ostala upisana na ugašeni fudbalski klub, što su iskoristili brojni povjerioci da se na taj način namire.

Imajući u vidu da je riječ o jednoj od građevinski najatraktivnijih parcela na kojoj su ucrtane dvije kule bliznakinje od po 12 spratova, udaljenoj svega 50 metara od Slovenske plaže, izvjesno je da će biti zainteresovanih za kupovinu.

Ukoliko bi parcela bila prodata, nekoliko klubova ostalo bi praktično bez pola stadiona, odnosno mjesta za trening.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac. Ta potraživanja nijesu, međutim, navedena u finansijskom izvještaju koji je prije dvije i po godine usvojen na posljednjoj održanoj skupštini FK “Mogren”.

U avgustu 2016. pokušano je oživljenje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

“Na dan 31. decembar 2015. godine, FK ‘Mogren’ prema stručnom štabu i igračima duguje 184.850, trenerima mlađih kategorija 8.500 eura, advokatu 12.000 eura, ‘Komovima’ iz Andrijevice 7.658 eura, a radnoj zajednici 16.900 eura, što je ukupno 252.908 eura“, pisalo je u finansijskom izvještaju.

Najviše - 4,5 miliona eura dugovalo se Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je svoj novac ulagao zbog uspjeha “Mogrena”.

FK “Mogren” je za dvije godine trebalo da proslavi vijek postojanja, a u zenitu slave, prije devet godina, dobio je na poklon od tadašnje DPS gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje - kompleks od 12.000 na Lugovima i 82.000 na Dubovici, gdje je planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja.

Ideja je pala u vodu nakon što je FK “Mogren” 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih, prema navodima medija, stoji optuženi narkobos Darko Šarić.

Nakon burne reakcije javnosti, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini.

Dio je, međutim, ostao u vlasništvu kluba.

Opština Budva je godinama bila i glavni finansijer kluba, izdvajajući i po 240.000 eura godišnje.

Kompletni Lugovi su pod sporom, jer povraćaj zemljišta traže i staromještanske porodice Ivanović i Rajković.

Vlada zabranila DPS upravi da sve proda

Opštinsko rukovodstvo namjeravalo je da proda zemljište još u aprilu 2015. kada je gradom upravljao DPS, od čega je planiralo da inkasira najmanje 12 miliona eura.

Tu namjeru osujetila je Vlada zbog neriješenih imovinskih odnosa na Lugovima, jer je nekoliko staromještanskih porodica pokrenulo postupak deeksproprijacije.

Lugovi objedinjuju 12.000 kvadrata zemlje. Kako zemlja nije privedena namjeni, staromještnske porodice, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. su pokrenule spor pred Upravom za nekretnine.

Bonus video: