Olujna bura u Tivtu: Jahte pokidane sa vezova, oboreno drveće, oštećeni automobili

Meteo-služba aerodroma Tivat zabilježila je najjači udar bure brzine 56 čvorova (103,7 kilometara na čas), pa nije čudo da su stradala brojna stabla na javnim i privatnim površinama na području cijele tivatske opštine, reklamni bilbordi, saobraćajni znaci...
258 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2016. 11:01h

Olujna bura koja je tokom noći na momente dostizala i udare orkanske jačine, pričinila je juče dosta problema i štete na području opštine Tivat.

Ekipe Komunalnog preduzeća, Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Tivat na terenu su bile čitave noći i dana, od 23 sata sinoć kada je počela oluja sa udarima vjetra brzine 40 do 50 čvorova.

Meteo-služba aerodroma Tivat zabilježila je najjači udar bure brzine 56 čvorova (103,7 kilometara na čas), pa nije čudo da su stradala brojna stabla na javnim i privatnim površinama na području cijele tivatske opštine, reklamni bilbordi, saobraćajni znaci, a prevrnuto je i potopljeno i par manjih čamaca na vezu uz obalu...

Komunalci i vatrogasci već sinoć su uklanjali stabla koja su na Seljanovu pala i oštetila dva automobila, a od jutros brojne ekipe intervenišu na cijelom podrulju opštine gdje uklanjaju oborena stabla i grane sa puteva i javnih površina, ostatke odnešenih tendi i nadstrešnica, te čiste smeće i otpad koje je bura raznijela po cijelom gradu "okitivši" grane drveća sa najlonima i sličnim materijalom.

Štetu je pretrpjelo i više krovova na kojima je bura polomila ili odnijela crijepove.

Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća Tivat, Tonka Lukšića, stradalo je i dosta saobraćajnih znakova koje je jaka bura bukvalno preklopila "u korijenu", a bilo je i više oštećenih automobila na kojima su grane i drugi otpad slomile stakle ili oštetile lim.

Stadala je i javna rasvjeta, pogotovo na području Gradiošnice i Seljanova, vjetar je kao od šale nosio kontejnere za otpad teške po nekoliko stotina kilograma, a oštećena je i velika šest metara visoka ukrasna novogodišnja jelka postavljena na južnom kraju gradske rive Pine.

"Štete ima na teritoriji cijele opštine i sigurno da danas do kraja dana nećemo stići da uklonimo sve posljednice nevremena. Zbog toga, ali i najave meteorologa da se bura neće smirivati, apelujemo na sve građane da ne ulaze u gradski i druge parkove jer sa visokih borova vjetar otkida šišarke i grane koje nekoga mogu ozbiljno povrijediti", istakao je Lukšić.

"Od rane zore jutros angažovani smo na spriječavanju veće štete u marini i kompleksu Movida Beach na Obali Đuraševića gdje je mega jahta "Mona Liza" duga 40 metara i teška preko 400 tona, pod udarima bure, pokidala vezove i počela udarati u obalu i okolne brodove. Spriječili smo veća oštećenja na tom i okolnim plovilima, obavijestili nadležne pomorske vlasti, a rukovodstvo marine pokušava doći u kontakt sa ruskim vlasnikom jahte", kazao je „Vijestima“ komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić.

Dodao je da je vjetar pričinio štetu i na elektro mreži u Krtolima zbog čega je bez struje par sati bilo čitavo poluostrvo Luštica.

U Porto Montenegru takođe je bilo problema sa pucanjem vezova na nekoliko jahti ali su pravovremenim intervencijama ekipa zaposlenih u toj marini, sporječene ozbiljnije posljedice.

U marini "Navar" u Bonićima nije bilo problema i štete, dok je minimanlna šteta zabilježena na tivatskom aerodromu koji je danas, uprkos udarima bure, normalno funkcionisao i primao avione na redovnim linijama za Beograd i Moskvu.

Galerija

Bonus video: