Direkcija o protestu Đurišića: Parcela je sada naša imovina

Parcele su upisane kao svojina Glavnog grada, a može se provjeriti uvidom u list nepokretnosti broj 1048 KO Podgorica III
5 komentar(a)
vanja đurišić, Foto: Milica Đurišić
vanja đurišić, Foto: Milica Đurišić
Ažurirano: 28.12.2016. 18:49h

Parcela zbog koje protestuje Vanja Đurišić sa porodicom na Zabjelu, svojina je Glavnog grada, saopšteno je iz Direkcije za imovinu.

Predstavnici Direkcije za imovinu Glavnog grada, reagovali su na tekst objavljen u jučerašnjem izdanju „Vijesti“ „Platite mi zemlju ili ću se zapaliti“, nakon drugog protesta Đurišića, koji tvrdi da je dio Jerevanske ulice na Zabjelu, svojina njegova i brata.

Iz Direkcije navode da su Savo i Vanja Đurišić pokrenuli sudski postupak u kojem su predlagali da Glavni grad isplati određeni novčani iznos, kao naknadu za zemljište, koji se odnosi, između ostalog i na katastarske parcele broj 4914 i 4915 ukupne površine od 1.023 metra kvadratna, koji čine dio trotoara i ulice, a eksproprisane su 1980. godine.

„Navedeni predlog je odbijen presudom Osnovnog, Višeg i u konačnom, Vrhovnog suda 25. oktobra 2016., čime je postupak okončan u korist Glavnog grada. Dakle, te katastarske parcele su upisane kao svojina Glavnog grada, što se može provjeriti listom nepokretnosti broj 1048 KO Podgorica III“, saopšteno je iz Direkcije.

Stoga navode da ne postoji obaveza Glavnog grada da eksproprijaciju sprovodi nad svojom imovinom, koliko god korisnika bilo upisano u listu nepokretnosti.

„Na osnovu sudskih presuda, jasno je, da je u pitanju imovina Glavnog grada i da ćemo preduzeti zakonska ovlašćenja da, u odnosu na tu činjenicu, uskladimo list nepokretnosti“, ističu iz Direkcije.

Dodali su da se ranije nisu oglašavali cijeneći da sudske presude i katastarski podaci dovoljno govore o pravu svojine u konkretnom slučaju.

„Stoga konstatujemo da trotoar i saobraćajnicu, kao objekte u opštoj upotrebi, imaju pravo da koriste svi građani, pa i gospoda Đurišić, ali tim svojim pravom ne smiju ograničavati druge u korišćenju“, ističu iz Direkcije, te dodaju da, ni prije, ni poslije presude Vrhovnog suda, porodici Đurišić ništa nije nuđeno od strane predstavnika Direkcije, već je rečeno da će se u konačnom poštovati sudske presude, u bilo čiju korist da budu donijete.

Đurišić je 19. i 26. decembra blokirao na sat vremena dio Jerevanske ulice na Zabjelu, a najavio je protest i za danas.

Bonus video: