Poziv mladim Romima: Trening o aktivizmu u crnogorskom društvu

Cilj projekta je, kako navode iz organizacije, socijalna inkluzija Roma i Romkinja u Crnoj Gori
113 pregleda 1 komentar(a)
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2016. 14:40h

Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama - Phiren Amenca" od 1. decembra 2016. godine sprovodi projekat pod nazivom ,,Monitoring integracije Roma u Podgorici - MIRuPG", koji je kroz program dodjele malih grantova podržan od strane NVO Mladi Romi u okviru projekta „Zajednička inicijativa za osnaživanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i Turskoj”, a koji je finansiran od strane Evropske Komisije.

Cilj projekta je, kako navode iz organizacije, socijalna inkluzija Roma i Romkinja u Crnoj Gori, te povećanje broja aktivista/kinja u romskoj zajednici.

"NVO Phiren Amenca izražava zabrinutost zbog malog broja mladih u Crnoj Gori koji su uključeni u život društva, a posebno zbog malog broja mladih Roma/kinja koji su uključeni u proces donošenja odluka koje se tiču njih samih. Prvi razlog je odnos države prema mladima, tj. neprepoznavanje mladih kao resursa bez kojeg se ne može razviti društvo pravih vrijednosti, te odnos prema mladima isključivo kao prema sredstvima za rad. Posebno su zapostavljeni mladi Romi i Romkinje koji su u mnogo manjem procentu uključeni u obrazovni sistem u odnosu na većinsko stanovništvo. Drugi razlog je neinformisanost mladih, ali i nedovoljna motivacija da se uključe u društveni život. Većina mladih iz romske zajednice ne shvata prednosti obrazovanja usljed nemogućnosti zapošljavanja nakon završene osnovne ili srednje škole. Romi/kinje su posebno obeshrabreni zbog velikog stepena diskriminacije na koji nailaze kod potencijalnih poslodavaca. Neklad između tržišta rada i obrazovnog sistema Crne Gore mladim Romima predstavlja dodatan problem. S druge strane, obeshrabruje ih i to što, kao što je već navedeno, najčešće nijesu uključeni u proces donošenja odluka koje se tiču njih samih", anvode iz romske organizacije.

NVO Phiren Amenca smatra da mladi Romi/kinje mogu donjeti pozitivne promjene u romskoj zajednici, a kasnije i u cjelokupnom društvu, jer ko bolje od njih poznaje probleme i izazove sa kojima se suočava romska zajednica u Crnoj Gori.

"Stoga, od 1. decembra 2017. Phiren Amenca započinje sa projektom MIRuPG, u cilju osnaživanja mladih Roma/kinja kao predstavnika romske zajednice za uključivanje u proces praćenja integracije romske zajednice u crnogorsko društvo i proces donošenja odluka. U toku je poziv za učešće na treninzima za osniživanju mladih Roma na temu aktivizma u crnogorskom društvu, koji će se održati u januaru 2017. Poziv za 10 učesnika/ca je otvoren do 31. decembra 2016. i ovim putem ohrabrujemo mlade iz romske zajednice da posjete naš sajt www.phirenamenca.me i/iIi facebook stranicu i saznaju na koji način mogu da se prijave. Naš plan je da započnemo projekat sa malom ali izabranom grupom mladih obrazovanih Roma i Romkinja koje ćemo osnažiti za dalje uključivanje u život društva. Kasnije će ova grupa mladih širiti svoje iskustvo i raditi na motivisanju i uključivanju svojih sugrađana u procese donošenja odluka."

Ciljna grupa projekta su 10 romskih srednjoškolaca/kinja i studenata/kinja iz Podgorice.

Bonus video: