Podgoričanin upucao i 17 zaštićenih pataka?

Peličić je na Instagramu objavio fotografije ptica, navodno upucanih na Skadarskom jezeru, od kojih su dvije globalno ugrožene
528 pregleda 54 komentar(a)
Balša Peličić, Foto: Instagram
Balša Peličić, Foto: Instagram
Ažurirano: 28.12.2016. 14:59h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnijeli su krivične prijave protiv Balše Peličića, zbog sumnje da je krivolovio na teritoriji NP “Skadasrko jezero”.

Peličić je na Instagramu postavio fotografije 17 mrtvih pataka, na kojima pozira za puškom u ruci, dok je na jednoj od fotografija maskiran na Skadarskom jezeru. Fotografije su “Vijesti” proslijedile CZIP-u i NPCG.

Zbog sumnje da je upucao ptice na Skadarskom jezeru, što je zakonom zabranjeno, CZIP je Peličića prijavio Upravi policije, dok je NPCG protiv njega podnio krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu.

Iz CZIP-a su saopštili da se nadaju da ovog puta sud neće uvažiti argumente fotošopa, jer je na fotografijama evidentno da to nije slučaj.

“Dvije zaštićene vrste koje se nalaze na fotografijama inače su dio IUCN crvene liste gdje su prepoznate kao ranjive zbog intenzivnog pritiska, odnosno prekomjernog lova na globalnom nivou, što je rezultiralo da se u skoro svim zemljama Evrope, sa višim stepenom svijesti o potrebi zaštite prirode, uklone sa lovne liste”, piše u saopštenju CZIP-a.

Oni su u prijavi policiji naveli da se na fotografijama nalazi samo sedam lovnih, dok je deset zaštićenih ptica, odnosno nedozvoljenih za lov.

„Pored toga, bez obzira na lovne vrste, iste su evidentno ubijene na teritoriji NP 'Skadarsko jezero', gdje po sili zakona lov nije dozvoljen ni na lovne vrste, te ovu podjelu ne treba naročito isticati osim u slučlaju da osumnjičeni bude u odbranu izosio argumente da je lov izvršen van teritorije Nacionalnog parka“, piše u prijavi.

Tvrde da se od zaštićenih vrsta na fotografijama nalaze jedna patka kašikara (Anas clypeata), tri patke šiljkana (Anas acuta), jedna patka batoglavica (Bocephala clangula) i pet patki njorki (Aythya nyroca).

Saopštili su i da oružje koje Peličić drži na fotografijama ne spada u „domen lovnog oružja“.

„Očekujemo takođe, da nadležni državni tužilac u postupku po ovoj prijavi, naloži pretres stambenih prostorija prijavljenog lica kako bi se zaplijenilo oružje kojim se nezakonito lovi“, piše u prijavi.

Iz NPCG su odgovorili da Peličić nije od ranije poznat službenicima NP, dok su tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu odmah nakon upita “Vijesti”, koji ima je po ovom pitanju poslat u ponedjeljak.

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Peličićem.

Nikoga nijesu uhvatili u lovu na ptice

Iz NPCG je saopšteno da u krivolovu na ptice nije zatečeno nijedno lice tokom 2016. godine.

“U saradnji sa pripadnicima Uprave policije tokom 2016. podneseno je 17 krivičnih prijava i pet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog nelegalnih aktivnosti na prostoru NP Skadarsko jezero”, piše u odgovoru NPCG.

Tvrde da Služba zaštite NP “Skadarsko jezero” redovno kontroliše prostor parka koji obuhvata 40 hiljada hektara vodene i kopnene površine.

Bonus video: