Zavod "Komanski most" proslavio 40 godina rada

Od osnivanja ustanove 1976. godine, do danas prošlo je 365 korisnika, a trenutno kako je kazao direktor Vaselj Dušaj, tamo boravi njih 112
674 pregleda 0 komentar(a)
"Komanski most", Foto: Boris Pejović
"Komanski most", Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2016. 18:24h

Javna ustanova Zavod „Komanski most” danas je proslavila 40 godina rada, a tim povodom otvoreno je odjeljenje za osobe sa teškim oblicima autizma.

Od osnivanja ustanove 1976. godine, do danas prošlo je 365 korisnika, a trenutno kako je kazao direktor Vaselj Dušaj, tamo boravi njih 112.

“O njima brine 77 zaposlenih. Danas je to novi ambijent, dostigli smo visoke standarde, koji se od nas traže. Za korisnike su stvoreni veoma dobri uslovi za život i rad, mnogo je uloženo u zaštiti i promociji njihovih prava”, istakao je Dušaj.

On je naveo da ne možemo, a da se ne prisjetimo vremena kada su korisnici bili marginalizovani, zaboravljeni od porodica i kada su vrlo rijetko imali priliku da osjete toplinu svojih najbližih i riječi podrške.

“Svakim danom trudimo se da im pružimo ono što im najviše nedostaje, a to je toplina porodičnog doma”, kazao je Dušaj.

On je reako da je uz stručan rad, za njihove korisnike stvoreno pozitivno terapijsko okruženje.

Dušaj je kazao da je novootvoreni paviljon, u potpunosti adaptiran svim osobama.

“Adaptaciju je finansirala Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA sa 36 hiljada eura, zbog čega im se zahvaljujem”, kazao je Dušaj.

Apelovao je na društvo i medije, da svojim djelovanjem utiču na promjenu svijesti građana i na smanjenju predrasuda prema osobama sa intelektualnim invaliditetom.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da smo svjedoci da autizam poprima razmjere epidemije i da ga često nazivaju tragedijom djece 21. vijeka.

“Ministarstvo je svakako prepoznalo značaj ranog otkrivanja autizma i rane prevencije, što je veoma bitno za dalji tok djeteta, jer mu daje mogućnost da stekne određene socijalne vještine i samostalnost. Preduzeli smo određene korake u strategiji za integraciju lica sa invaliditetom, uvrstili nekoliko aktivnosti za podršku djeci sa autizmom. Djeci će biti potrebna briga tokom čitavog života u cilju podsticanja normalnog razvoja samostalnosti i socijalizcaije”, kazao je Purišić.

Svečanosti je između ostalih, prisustvovao ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, predstavnici TIKE.

Bonus video: