Nikšićani dobili novi parking koji će biti besplatan

„Na parkingu je 77 mjesta, a četiri su za osobe sa invaliditetetom. Vrijednost cjelokupnog zahvata, od čišćenja terena i postavljanja ograde, do završetka radova je oko 200.000 eura, a još imamo posla oko ograde i uređenja Doma“
173 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2016. 12:52h

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović otvorio je novi parking koji se nalazi preko puta Tehnopolisa i koji će biti besplatan za građane. Izvođači radova su firme Mehanizacija i programat, Vodovod i Komunalno preduzeće, dok je novac obezbijeđen donacijom kompanije Adriatic Properties.

„Na parkingu je 77 mjesta, a četiri su za osobe sa invaliditetetom. Vrijednost cjelokupnog zahvata, od čišćenja terena i postavljanja ograde, do završetka radova je oko 200.000 eura, a još imamo posla oko ograde i uređenja Doma“, kazao je Grbović.

Prema njegovim riječima parking je uvod u konačno rješavanja višedecenijskog problema Doma revolucije.

“Sa rekonstrukcijom Doma revolucije krećemo već početkom sljedeće godine. Od Direkcije javnih radova smo dobili sredstva i pozabavićemo se tim posljednjim velikim problemom u Nikšiću, naravno, ako pobijedimo na izborima koji će biti u martu sljedeće godine, a ja se nadam da će nam građani dati podršku i da ćemo i taj posao odraditi kao i sve u proteklom periodu“, poručio je Grbović.

Rekonstrukcija Doma revolucije biće rađena po projektu slovenačke firme „Sadar i Vuga“, švajcarke „HHF“ i „Arhicon“-a iz Podgorice, koji su pobijedili na konkursu za idejno rješenje adaptacije i rekonstrukcije Dom. Predloženo je da se kapitalnim budžetom Vlade za 2017.godinu izdvoji 1,5 miliona eura, a završetak prve faze projektnog rješenja očekuje se u prvom kvartalu naredne godine. Prva faza podrazumijeva da deset odsto unutrašnje površine biti adaptirano za kafiće, radionice ili kancelarije, dok će 20 odsto činiti promenadu, odnosno javne prostore koji se novim uređenjem terena povezuju sa unutrašnjim dijelom objekta. Ostalih 70 odsto prostora biće ostavljeno nekim narednim generacija i zainteresovanim investitorima.

Dom revolucije je građen po konkursnom projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušiča, u periodu od 18. septembra 1978. kada je položen kamen temeljac, do 1986. kada su radovi obustavljeni. U tom periodu je za gradnju Doma samodoprinosom građana potrošeno oko 40 miliona maraka.

Galerija

Bonus video: