Vlada povukla izmjene Zakona: Sad neće da Dan Njegoševog rođenja bude državni praznik

Predloženim izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima utvrđuje se novi praznik u Crnoj Gori - 13. novembar, Njegošev dan, crnogorski praznik kulture
139 pregleda 164 komentar(a)
Njegoš (novina)
Njegoš (novina)
Ažurirano: 28.12.2016. 10:47h

Crnogorska Vlada povukla je danas iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

O tome je danas predsjednik vlade Duško Marković obavijestio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

Izmjene zakona o državnim praznicima podržali su prošle sedmice članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Vlada je 22. novembra aktuelizovala izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Predloženim izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima utvrđuje se novi praznik u Crnoj Gori - 13. novembar, Njegošev dan, crnogorski praznik kulture.

Petar Drugi Petrović Njegoš bio je na prijestolu Crne Gore u vrijeme plemenske podijeljenosti, siromaštva, nerazvijenih državnih instituta.

Svojim reformatorskim i vizionarskim duhom, uspio je, kako se navodi, da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države.

"Njegov književni opus je i nakon skoro dva vijeka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svijetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput rijetkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvijek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena", kaže se u obrazloženju povučenog zakona.

Bonus video: