WTE WASERTEHNIK UZIMA PARE IZ BUDVE

Pokreću proces prinudne naplate: Njemci traže svojih 10 miliona eura

Vlada je na sjednici 2008. dala saglasnost da se Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost da se izda državna garancija od 29.250.000 eura
66 pregleda 20 komentar(a)
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.12.2016. 07:11h

Njemačka kompanija WTE Wasertehnik   pokrenula je proces da od Opštine Budva prinudno naplati dug od gotovo 10 miliona eura i kompletna dokumentacija o tom slučaju  predata je  advokatima i notarima.

Predstavnici firme iz Esena  u petak su opštinarima dostavili  fakture o neizmirenim obavezama lokalne uprave za gradnju sistema i postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Opšina  ove godine nije uplatila ni centa od šest miliona eura obaveza, koje ima po osnovu ugovora sa njemačkim partnerom, a u vezi sa izmirivanjem kredita   i održavanje postrojenja.   

Njemačkom partneru  duguje se  gotovo još polovina te svote za minulu 2015. godinu, pa su nagomilane obaveze sada  gotovo deset miliona eura.

Opština je do sada u nekoliko navrata vraćala fakture WTE, konstatujući da najprije  treba da se izvrši redefinisanje osnovnog ugovora, jer su opštinari insistirali na smanjenju godišnjih milionskih obaveza za održavanje postrojenja.

Gradske vlasti su kao alibi za neplaćanje koristile činjenicu  i to što je Specijalno tužilaštvo istraživalo  slučaj izgradnje postrojenja.

Rukovođenje Opštinom od sjutra preuzima  gradonačelnik Dragan Krapović.

Osim fotelje, naslijediće i  blokiran račun grada zbog dugova i stotinu sudskih sporova protiv Opštine, “teških” oko 50 miliona eura.

Njemačka kompanija može i da aktivira garanciju Vlade  na 29,5 miliona eura, kao i garanciju Vlade Njemčake.

Vlade dviju država  garantovale su  za kredit od 58 miliona eura,  koliko se zadužila firma  za gradnju postrojenja i sistema za tretman otpadnih voda.

Budvani su se obavezali da u narednih 20 godine izmire kredit.

Godišnje obaveze Opštine trentuno su šest miliona eura:  po osnovu kredita četiri miliona i još dva za održavanja postrojenja.

Opština je ljetos platila pola miliona eura za utrošenu struju i  za odvoz otpadnog mulja.

Njemačka  firma bila je prvorangirana na tenederu koji je Opština raspisala 2008. godine, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju jednog od najvrednijih projekta na Crnogorskom primorju. 

Taj posao je realizovan  kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Oština je uzela kredit od  58.560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine.  

Vlada je na sjednici   2008. dala saglasnost da se  Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost  da se izda državna garancija od 29.250.000 eura.

Priča o kapitalnom projektu formalizovana je  početkom juna 2009.  godine, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom WTE Wasertehnik iz Esena.

Postrojenje  u Vještici  u oktobru 2014. svečano je otvorio premijer Milo Đukanović.

Preporučujemo za Vas