Pokreću proces prinudne naplate: Njemci traže svojih 10 miliona eura

Vlada je na sjednici 2008. dala saglasnost da se Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost da se izda državna garancija od 29.250.000 eura
73 pregleda 20 komentar(a)
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.12.2016. 07:11h

Njemačka kompanija WTE Wasertehnik pokrenula je proces da od Opštine Budva prinudno naplati dug od gotovo 10 miliona eura i kompletna dokumentacija o tom slučaju predata je advokatima i notarima.

Predstavnici firme iz Esena u petak su opštinarima dostavili fakture o neizmirenim obavezama lokalne uprave za gradnju sistema i postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Opšina ove godine nije uplatila ni centa od šest miliona eura obaveza, koje ima po osnovu ugovora sa njemačkim partnerom, a u vezi sa izmirivanjem kredita i održavanje postrojenja.

Njemačkom partneru duguje se gotovo još polovina te svote za minulu 2015. godinu, pa su nagomilane obaveze sada gotovo deset miliona eura.

Opština je do sada u nekoliko navrata vraćala fakture WTE, konstatujući da najprije treba da se izvrši redefinisanje osnovnog ugovora, jer su opštinari insistirali na smanjenju godišnjih milionskih obaveza za održavanje postrojenja.

Gradske vlasti su kao alibi za neplaćanje koristile činjenicu i to što je Specijalno tužilaštvo istraživalo slučaj izgradnje postrojenja.

Rukovođenje Opštinom od sjutra preuzima gradonačelnik Dragan Krapović.

Osim fotelje, naslijediće i blokiran račun grada zbog dugova i stotinu sudskih sporova protiv Opštine, “teških” oko 50 miliona eura.

Njemačka kompanija može i da aktivira garanciju Vlade na 29,5 miliona eura, kao i garanciju Vlade Njemčake.

Vlade dviju država garantovale su za kredit od 58 miliona eura, koliko se zadužila firma za gradnju postrojenja i sistema za tretman otpadnih voda.

Budvani su se obavezali da u narednih 20 godine izmire kredit.

Godišnje obaveze Opštine trentuno su šest miliona eura: po osnovu kredita četiri miliona i još dva za održavanja postrojenja.

Opština je ljetos platila pola miliona eura za utrošenu struju i za odvoz otpadnog mulja.

Njemačka firma bila je prvorangirana na tenederu koji je Opština raspisala 2008. godine, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju jednog od najvrednijih projekta na Crnogorskom primorju.

Taj posao je realizovan kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Oština je uzela kredit od 58.560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine.

Vlada je na sjednici 2008. dala saglasnost da se Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost da se izda državna garancija od 29.250.000 eura.

Priča o kapitalnom projektu formalizovana je početkom juna 2009. godine, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom WTE Wasertehnik iz Esena.

Postrojenje u Vještici u oktobru 2014. svečano je otvorio premijer Milo Đukanović.

Bonus video: