TRENUTNO 32 POSUDE POD ZEMLJOM ZA ODLAGANJE SMEĆA

Podgorica: Ukopani kontejneri za čistiji grad

“Čistoća ” iduće godine planirala da postavi još 30 podzemnih kontejnera širom grada
163 pregleda 9 komentar(a)
Podzemni kontejneri, Foto: Luka Zeković
Podzemni kontejneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.02.2019. 13:44h

Na području Glavnog grada prošlog mjeseca je postavljeno 20 podzemnih kontejnera, a trenutno u Podgorici imaju 32 takve posude za odlaganje otpada.

Iz preduzeća „Čistoća”, najavili su da će zbog  višestruke prednosti upotrebe podzemnih u odnosu na metalne kontejnere, sa tim projektom nastaviti i u narednoj godini.

“Imajući u vidu sve  prednosti, kao i činjenicu da je postavljanje podzemnih kontejnera izazvalo veoma pozitivne reakcije građana, a sa sa ciljem zadovoljenja potreba građana i povećanja stepena higijene, iduće godine  planiramo da  postavimo još 30 podzemnih kontejnera”, naveli su iz preduzeća „Čistoća”.   

Istakli su da se  jednim podzemnim kontejnerom, u zavisnosti od njegove zapremine, mijenja grupa od tri  do pet metalnih  kontejnera zapremine 1,1 metara kubnih.

“Odlaganjem otpada u podzemne kontejnere postiže se veći stepen higijene. Nema otpada rasutog oko kontejnera i  neprijatnih mirisa”, istakli su iz tog preduzeća.

Objasnili su da su prilikom odabira uzimali smo u obzir one lokacije na kojima se pražnjenje kontejnera vrši više puta u toku dana i gdje je, i pored čestog pražnjenja, primjetna pojava odlaganja otpada oko kontejnera.

Zato u tom preduzeću smatraju da će podzemni kontejneri na tim lokacijama biti odgovarajuća zamjena za metalne kontejnere.

“Kontejneri se prazne svakodnevno, a poslovi se obavljaju uz angažovanje dva specijalna vozila sa kranom, namjenski obezbijeđena za pražnjenje podzemnih kontejnera”, saopštili su nadležni.

Podzemni kontejneri  postavljeni su u Bulevaru Džordža Vašingtona - tri posude,  kod KIC-a „Budo Tomović”, u  Bokeškoj ulici i na Bulevaru Ivana Crnojevića ispred Fonda PIO   po jedan podzemni kontejner od pet kubika.

“U Balšića ulici imaju   dva takva kontejnera, Bulevaru  Stanka Dragojevića, ispred zgrade EU,  u Ulici Vasa Raičkovića u dijelu grada Preko Morače -  preko puta mesare „Martinović”  i kod   restorana 'Leonardo' po jedan”, saopštili su iz „Čistoće.

 Naveli su da u Bulevaru  Mihaila Lalića  pored reciklažnog dvorišta i u  Cvijetnoj ulici  na Starom aerodromu ima po jedan, a u   Studentskoj ulici kod Univerziteta četiri  podzemna kontejnera.

“U Ulici Svetozara Markovića, preko puta Studentskog doma i  na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog  kod parkinga Crnogorskog elektroprenosnog sistema ima po  jedan kontejner.

Gdje su sve postavljeni kontejneri

U Bloku pet i šest podzemni kontejneri su postavljeni na više lokacija.

“U  Ulici  Đoka Miraševića u Bloku šest kod četvrte Ruske kule ima jedan   kontejner, a u Ulici Sima Barovića dva od pet kubika. U Bloku pet ima jedan ispred Doma zdravlja, u Ulici Meše Selimovića i Velimira Terzića preko puta Biotehničkog instituta”, naveli su iz „Čistoće”. U Ulici  Mila Radunovića u Momišićima,    serdara Jola Piletića,  iza novih zgrada u Ulici 4. jula na Tuškom putu,  na trgu Golootočkih žrtava i  preko puta Autobuske stanice, kako su naveli, postavljen je po jedan kontejner.Na Starom aerodrom četiri.