Podgorica: Ukopani kontejneri za čistiji grad

“Čistoća ” iduće godine planirala da postavi još 30 podzemnih kontejnera širom grada
212 pregleda 9 komentar(a)
Podzemni kontejneri, Foto: Luka Zeković
Podzemni kontejneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2016. 21:03h

Na području Glavnog grada prošlog mjeseca je postavljeno 20 podzemnih kontejnera, a trenutno u Podgorici imaju 32 takve posude za odlaganje otpada.

Iz preduzeća „Čistoća”, najavili su da će zbog višestruke prednosti upotrebe podzemnih u odnosu na metalne kontejnere, sa tim projektom nastaviti i u narednoj godini.

“Imajući u vidu sve prednosti, kao i činjenicu da je postavljanje podzemnih kontejnera izazvalo veoma pozitivne reakcije građana, a sa sa ciljem zadovoljenja potreba građana i povećanja stepena higijene, iduće godine planiramo da postavimo još 30 podzemnih kontejnera”, naveli su iz preduzeća „Čistoća”.

Istakli su da se jednim podzemnim kontejnerom, u zavisnosti od njegove zapremine, mijenja grupa od tri do pet metalnih kontejnera zapremine 1,1 metara kubnih.

“Odlaganjem otpada u podzemne kontejnere postiže se veći stepen higijene. Nema otpada rasutog oko kontejnera i neprijatnih mirisa”, istakli su iz tog preduzeća.

Objasnili su da su prilikom odabira uzimali smo u obzir one lokacije na kojima se pražnjenje kontejnera vrši više puta u toku dana i gdje je, i pored čestog pražnjenja, primjetna pojava odlaganja otpada oko kontejnera.

Zato u tom preduzeću smatraju da će podzemni kontejneri na tim lokacijama biti odgovarajuća zamjena za metalne kontejnere.

“Kontejneri se prazne svakodnevno, a poslovi se obavljaju uz angažovanje dva specijalna vozila sa kranom, namjenski obezbijeđena za pražnjenje podzemnih kontejnera”, saopštili su nadležni.

Podzemni kontejneri postavljeni su u Bulevaru Džordža Vašingtona - tri posude, kod KIC-a „Budo Tomović”, u Bokeškoj ulici i na Bulevaru Ivana Crnojevića ispred Fonda PIO po jedan podzemni kontejner od pet kubika.

“U Balšića ulici imaju dva takva kontejnera, Bulevaru Stanka Dragojevića, ispred zgrade EU, u Ulici Vasa Raičkovića u dijelu grada Preko Morače - preko puta mesare „Martinović” i kod restorana 'Leonardo' po jedan”, saopštili su iz „Čistoće.

Naveli su da u Bulevaru Mihaila Lalića pored reciklažnog dvorišta i u Cvijetnoj ulici na Starom aerodromu ima po jedan, a u Studentskoj ulici kod Univerziteta četiri podzemna kontejnera.

“U Ulici Svetozara Markovića, preko puta Studentskog doma i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog kod parkinga Crnogorskog elektroprenosnog sistema ima po jedan kontejner.

Gdje su sve postavljeni kontejneri

U Bloku pet i šest podzemni kontejneri su postavljeni na više lokacija.

“U Ulici Đoka Miraševića u Bloku šest kod četvrte Ruske kule ima jedan kontejner, a u Ulici Sima Barovića dva od pet kubika. U Bloku pet ima jedan ispred Doma zdravlja, u Ulici Meše Selimovića i Velimira Terzića preko puta Biotehničkog instituta”, naveli su iz „Čistoće”. U Ulici Mila Radunovića u Momišićima, serdara Jola Piletića, iza novih zgrada u Ulici 4. jula na Tuškom putu, na trgu Golootočkih žrtava i preko puta Autobuske stanice, kako su naveli, postavljen je po jedan kontejner.Na Starom aerodrom četiri.

Bonus video: