NACRT ODLUKE

Kolašin: Do 500 eura kazne za nesavjesno držanje kućnih ljubimaca?

Takođe, kazne su predviđene za vlasnike životinja koji ih drže na balkonu ili u zajedničkim prostorijama stambene zgrade bez saglasnosti ostalih stanara
3 komentar(a)
Kolašin, psi, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, psi, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.02.2019. 13:44h

Novčanim kaznama od 60 do 500 eura biće kažnjen svako ko nije savjestan držalac kućnih ljubimaca.

To je predviđeno Nacrtom odluke o kućnim ljubimcima, koja će se ove sedmice naći odbornicima kolašinskog parlamenta. O sprovođenju  odluke koja određuje pravila o uslovu i načinu držanja kućnih ljubimaca i  načinu kontrole njihovog razmnožavanja,  kao postupanje sa napuštenim i izgubljenim životinjama, brinuće Komunalna policija. Kazne u istom  rasponu predviđene su i za one o sumnji da je životinja o kojoj brinu oboljela od neke zarazne bolesti ne obavijeste veterinarsku ambulantu, ako ne vakciniše redovo kućnog ljubimca i ne posjeduje uvjerenje  o njegovom zdrastvenoom stanju. Takođe, kazne su predviđene za vlasnike životinja koji ih drže na balkonu ili u zajedničkim prostorijama stambene zgrade bez  saglasnosti ostalih stanara. 

“Ukoliko držalac kućnog ljubimca  da na uvid uvjerenje da je životinja zdrava, izvodi psa bez povoca koji treba da odgovara veličini i snazi psa i uvodi kućnog ljubimca u objekte u javnoj upotrebi kazniće se prekršajnim nalogom u visini od 50 eura“- piše u nacrtu odluke. 

U privatnim dvorištima, prema odluci, vlasici su dužni ubuduće  da na kapiji istaknu znak „Čuvaj se psa“. Takođe, odlukom je definisano kako postupati sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, te da sakupljanje, prevoženje i zbrinjavanje obavlja  privredno drušvo kome su povjereni ti poslovi. Troškovi prevoza i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih ljubimaca za koje se ne može utvrditi vlasnik snosi opština Kolašin.