Monitoring zdravstvenih institucija u Nikšiću

Prema riječima Žugić učesnicima treninga predstavljena su dosadašnja istraživanja u oblasti korupcije, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu
0 komentar(a)
Penicilin za korupciju, Foto: Svetlana Mandić
Penicilin za korupciju, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.12.2016. 13:01h

U sklopu projekta „Penicilin za korupciju“ NVO „Mladiinfo Montenegro“ organizovala je dvodnevni trening na temu “Monitoring zdravstvenih institucija” za tri mlada novinara iz Nikšića koje je, pomenuta nevladina organizacija, odabrana na osnovu javnog konkursa.

“Ovo je prvi od dva treninga na kojima će oni učestvovati, a nakon toga vršiće monitoring i pisati istraživačke priče. Tokom ovog treninga učili su o zakonskoj regulativi, pravima pacijenata, korupciji u zdravstvu i nepravilnostima u radu zdravstvenih institucija, a zajedno sa trenerima koji imaju iskustva u obavljanju monitoringa u zdravstvu radili su na indikatorima za praćenje korupcije u zdravstvu, metodologiji monitoringa, kao i simulaciju situacija sa kojima se mogu sresti na terenu”, kazala je Milica Žugić, koordinatorka projekta.

Prema riječima Žugić učesnicima treninga predstavljena su dosadašnja istraživanja u oblasti korupcije, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.

“Tokom dva dana učili su i o tome kako se korupcija najčešće manifestuje i kako napraviti izvještaj nakon monitoringa. Sledeći trening biće održan u januaru, a tema je istraživačko novinarstvo”, kazala je koordinatorka projekta.

Nakon jednomjesečnog treninga mladi novinari vršiće monitoring i raditi na istraživačkim pričama, koje će biti objavljene.

Cilj projekta, koji je počeo sa realizacijom 1.decembra i traje do kraja marta, je smanjenje korupcije u zdravstvu u opštini Nikšić, kao i prevencija i sužavanje prostora za pojavu koruptivnih radnji.

Ukupna vrijednost projekta, koji je podržan kroz program “Misli lokalno – djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou”, kojeg finansira Evropska unija, je 6400 eura.

Bonus video: