A-prava Montenegro – potpisan ugovor sa AGICOA alijansom

Maja Đondović, Zamjenik direktora za opšte pravne poslove, operativu i međunarodnu saradnju i Pravni savjetnik u Organizaciji, kaže da je zahvaljujući inicijativi rukovodstva Organizacije prije par godina pokrenut Fond za osnivanje i izgradnju prvog filmskog studija u Crnoj Gori
5142 pregleda 0 komentar(a)
Potpisan ugovor sa AGICOA alijansom, Foto: A-prava
Potpisan ugovor sa AGICOA alijansom, Foto: A-prava
Ažurirano: 12.02.2019. 08:17h

Organizacija za zaštitu prava filmskih producenata A-prava Montenegro je jedna od dvije postojeće kolektivne organizacije koje se bave zaštitom autorskog i srodnih prava u Crnoj Gori. A-PRAVA Montenegro zastupaju domaći i inostrani repertoar iz domena audiovizuelne produkcije. Po tom osnovu ubiraju naknadu od kablovskog sistema retransmisije u Crnoj Gori.

Maja Đondović, Zamjenik direktora za opšte pravne poslove, operativu i međunarodnu saradnju i Pravni savjetnik u Organizaciji, kaže da je zahvaljujući inicijativi rukovodstva Organizacije prije par godina pokrenut Fond za osnivanje i izgradnju prvog filmskog studija u Crnoj Gori. Shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima i statutarnim ovlašćenjima svake godine se određen iznos izdvaja u svhu prikupljanja sredstava za ovaj Fond. Projekat koji je podržan od strane Upravnog odbora Organizacije i Fond koji sada već ima značajna sredstva prikupljena u svrhu pokretanja i realizacije istog.

Naime, Đondović kaže da je uprkos niskoj tarifi prema Kablovskim operatorima u CG (najnižoj u regionu), realnog slabo razvijenoj domaćoj filmskoj produkciji u CG, slabo zastupljenom repertoaru domaćih stvaralaca kako kod lokalnih TV emitera tako i u kablovskom sistemu retransmisije, inicijativa oko pokretanja fonda za izgradnju studija, od esencijalnog značaja za unapređenje ne samo rada filmskih stvaralaca u CG, nego i za unapređenje sveopšte kulturološke situacije u audiovizuelnom sektoru naše male države. Tu je mogućnost i otvaranja novih radnih mjesta, privlačenje i saradnje sa inostranom co-produkcijom itd. Do sada, osim par Opština koje su pokazale interesovanje da se izađe u susret projektu, u vidu ustupanja zemljišta radi početka izgradnje studija, nadležna ministarstva niti drugi državni organi još uvijek nisu pokazali previše interesovanja za uklučivanje u rad na projektu.

– Podršku međunarodnih organizacija imamo godinama, kako u radu uopšte tako i u smislu podrške ovom važnom projektu, ali državni organi smatramo da još nisu dovoljno uključeni u ovu vrlo važnu inicijativu, projekat koji bi dugoročno imao samo pozitivne posledice na audiovizuelne stvaraoce iz Crne Gore, tako i na sveopšte stanje na crnogorskoj kulturnoj sceni. Jasno je da je ovo projekat od javnog interesa. U tom cilju je i pokrenut, kaže Đondović i dodaje:

– Nama iz Organizacije je važno, da se na čelo rukovodstva Fondom, ubuduće postavi ekipa koja će pouzdano i transparetno uložiti prikupljeni novac u svrhu za koju je opredijeljen, uz punu podršku državnih institucija.

Potpisan bilateralni ugovor sa AGICOA alijansom

Đondović kaže da je nakon višegodisnjih pregovora prošle nedjelje potpisan Bilateralni sporazum sa AGICOA alijansom koja zastupa svjetski repertoar filmske produkcije, sa akcentom na američki koji se u najvećem obimu koristi u crnogorskom TV etru. Najavljuje ispred organizacije da su uveliko u pripremi oko otvaranja novih pregovora u vezi sa visinom tarife prema kablovskim operatorima u Crnoj Gori i konačnoj implementaciji sistema prikupljanja naknade po osnovu privatnog umnožavanja, kao i da kontiurano rade na povećanju svijesti stručne i laičke javnosti o sistemu rada i važnosti postojanja kolektivnih organizacija za zastitu autorskog i srodnih prava uopšte.

- Kolektivne organizacije nisu biznis barijera u sistemu gdje bi vladavina prava morala biti vodeći princip djelovanja u svakom segmentu društva, a narocito na polju zaštite prava intelektualne svojine. Zato aktivno radimo na transparentnosti i povećanju svijesti o specificnosti i važnosti rada ovakvih organizacija", zaključila je Đondović.