Akademska mreža podržala proteste: Cilj je smjena režima ogrezlog u korupciji i nasilju

Za početak traže ostavku predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duška Bjelice, koji je oličenje DPS upravljačkih manira i strategija, zasnovanih na nelegitimnim radnjama i zastrašivanju akademske zajednice i koji je ustanovio praksu nezakonitog smjenjivanja nepodobnih dekana
15077 pregleda 32 komentar(a)
Sa jednog od protesta "Odupri se 97000", Foto: Filip Roganović
Sa jednog od protesta "Odupri se 97000", Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.02.2019. 08:49h

Akademska mreža je danas saopštila da povodom političke krize koja je zahvatila Crnu Goru nakon otkrivanja koruptivnih radnji na najvišem državnom nivou, akademska zajednica osjeća obavezu da se javno odredi prema aktuelnim zbivanjima.

Akademska mreža ovim putem obavještava crnogorsku javnost da svi potpisnici:

1. Pružaju podršku nenasilnim građanskim protestima, čiji je cilj smjena režima ogrezlog u korupciji i nasilju. Nakon što su javnosti predočeni neoborivi dokazi, smatramo da je obaveza svakog građanina, a posebno članova akademske zajednice, da zahtijeva neopozive ostavke nelegitimno izabranih nosilaca vlasti i smjenjivost vlasti, što predstavlja aksiom demokratije. Na to nas dodatno obavezuje činjenica da je jedno od lica uhvaćenih u korupciji svojevremeno obavljalo funkciju ministra prosvjete i uređivalo obrazovni sistem Crne Gore.

2. Zahtijevaju oslobađanje zarobljenih intitucija, tražeći neopozive ostavke onih koje je partijski mehanizam doveo do funkcije, a počinju od državnog Univerziteta, kao najznačajnije visokoobrazovne institucije. Za početak traže ostavku predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duška Bjelice, koji je oličenje DPS upravljačkih manira i strategija, zasnovanih na nelegitimnim radnjama i zastrašivanju akademske zajednice i koji je ustanovio praksu nezakonitog smjenjivanja nepodobnih dekana. Podsjećamo da je na to mjesto instaliran 2012. godine, što označava početak grube i ogoljene partijske diktature na Univerzitetu. Njegovo protivzakonito i protivustavno djelovanje na toj funkciji potvrđeno je sudskim presudama, pa i onom Ustavnog suda, ali to nije bilo dovoljno da ambiciozni član DPS-a podnese ostavku.

3. Pozivaju akademsku zajednicu da podrži volju građana, da izađe na proteste i tako pokaže da je vrijeme zastrašivanja i korupcije okončano i na Univerzitetu i u državi.

Prof. dr Tatjana Bečanović

Prof. dr Vjera Begović-Radović

Prof. dr Vladimir Božović

Prof. dr Rajka Glušica

Prof. dr Jelisava Kalezić

Prof. dr Maja Kostić-Mandić

Prof. dr Žana Kovijanić-Vukićević

Prof. dr Milan Marković

Prof. dr Milan Popović

Prof. dr Branko Radulović

Prof. dr Šerbo Rastoder

Prof. dr Milorad Simunović

Prof. dr Mara Šćepanović

Doc. dr Branka Bošnjak

Doc. dr Željka Radovanović

Dr Bojan Baća

Inicijativu Akademske mreže možete podržati na sajtu:https://www.onlinepeticija.com/podrka_protestima_-_inicijativaakademska_mrea

Bonus video: