Akademska mreža poziva Bjelicu na odgovornost

Smatraju da je jedini odgovor na pitanja i argumente koje su iznijeli neopoziva ostavka predsjednika Upravnog odbora UCG
2995 pregleda 8 komentar(a)
Bjelica, Foto: Luka Zeković
Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2019. 15:37h

Akademska mreža uputila je otvoreno pismo predsjedniku Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Dušku Bjelici, u kojem traže njegovu odgovornost zbog, kako su kazali, odsustva akademske slobode, zastrašivanja, samovolje i nesavjesnog postupanja na UCG, najznačajnijoj visokoškolskoj ustanovi koja se, kako ističu, finansira novcem svih građana Crne Gore.

"Pitamo Vas: kada će Vaš posao uništavanja državnog Univerziteta biti okončan i da li je ostalo još mnogo otpora koji treba slomiti? Šta govori o Vašem načinu rada činjenica da je za sedam godina koliko ste Vi na čelu Upravnog odbora, rektor i 10 dekana ili smijenjeno ili su sami podnijeli ostavke? Dekan Pravnog fakulteta je dobio pravosnažnu presudu u kojoj se navodi da je nezakonito razriješen dužnosti (Odluka Višeg suda u Bijelom Polju iz juna 2015. godine), a Ustavni sud je donio odluku 14. oktobra 2015. godine kojom se utvrđuje da Pravilnik koji je donio Upravni odbor UCG, i na osnovu koga je smijenjen dekan i ostalo bez posla četiri saradnika na Pravnom fakultetu, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. I pored odluka sudova koje na nesumnjiv način ukazuju na Vašu ličnu odgovornost, Vi samo promijenite propise i nastavljate sa praksom eliminacije neposlušnih, o čemu svjedoči i posljednja sjednica Upravnog odbora na kojoj ste donijeli odluke da dva fakulteta ostanu bez svojih dekana (Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Građevinski fakultet)", navodi se u otvorenom pismu.

Bjelica, kako navode, nije odgovarao ni za "višegodišnje protivzakonito povlačenje novca pojedinih fakultetskih jedinica koje su imale najveći priliv sredstava od školarina na račun UCG". Umjesto tada, dodaju, važećim Statutom dozvoljenih 20 odsto sredstava, uzimano je čak i do 45 odsto.

"Zašto su sredstva opredijeljena za izgradnju Filološkog fakulteta u Nikšiću ,,preusmjerena'' na izgradnju Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra? I, kako je moguće da studentski povjerenik bude postavljen za v.d. a kasnije i direktora Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra? Molimo Vas da crnogorskoj javnosti i nama dostavite Konkurs i rang listu kandidata koji su se javili, kao i kriterijume po kojima je najbolji kandidat za direktora bio predsjednik Studentskog parlamenta bez diplome. Da li ste svjesni da je reforma, koju ste nasilno sproveli Vi i tadašnja rektorka Radmila Vojvodić uprkos važećim zakonima, nametanjem modela studiranja 3+2, bitno otežala položaj i studenata i nastavnika? Fakulteti radeći po vašem diktatu, nijesu vodili računa o održivosti sistema, velikodušno su se odrekli studenata i određenih kvalitetnih programa koji su, ne slučajno, završili na Univerzitetu Donja Gorica", navodi se u otvorenom pismu.

Akademska mreža se, kako su kazali, zalaže za etičke standarde i kvalitet i u nastavnom i u naučnom radu.

"Niko od nas ne predaje po 22 predmeta, što je Vaša trenutna norma (https://www.ucg.ac.me/radnik/340119-dusko-bjelica). Takođe, za razliku od Vas, ne bavimo se izdavanjem više časopisa da bismo obezbijedili citiranost (http://csakademija.me/publikacije/) i naše radove obično pišemo sami, a ne u koautorstvu, nekada i sa 149 kolega (https://scholar.google.com/citations?user=WR1XpRAAAAAJ&hl=sr). Što se naših naučnih radova i citatnosti tiče, svi odlično znamo ko je ko u naučnom i akademskom svijetu, pa nema potrebe za analizama i rangiranjima za kojima posežete kad nemate odgovor na upućene primjedbe", dodaje se u otvorenom pismu.

Akademska mreža, kako zaključuju, smatra da je neopoziva ostavka Bjelice jedini mogući odgovor na pitanja i argumente koje su iznijeli.

Bonus video: