Akcija prikupljanje novca za obnovu toaleta u OŠ "Pavle Rovinski"

Filipović je ideju o postavljanju kutija za prikupljanje pomoći vidio u Danskoj
478 pregleda 22 komentar(a)
OŠ Pavle Rovinski, Foto: Arhiva Vijesti
OŠ Pavle Rovinski, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.04.2017. 18:39h

Kutije za donaciju kako bi se obnovila Osnovna škola "Pavle Rovinski" na Starom aerodromu postavljene su već nekoliko dana u više objekata u tom djelu grada, ali i u nekim od podgoričkih tržnih centara.

Inicijator akcije je predsjednik nevladine organizacije "Savjet roditelja" OŠ "Pavle Rovinski" Rajko Filipović. Ideju o postavljanju kutija Filipović je "preuzeo" od stanovnika Danske, koji na sličan način skupljaju priloge za škole.

"Oni kutije imaju i u kafićima, gdje građani koji žele mogu staviti novac", kazao je Filipović.

Vođen njihovim primjerom Filipović je odlučio da pokrene sličnu akciju za potrebe podgoričke osnovne škole, a sve što radi je, naglašava, u skladu sa zakonom.

"Kutije su staklene, istaknuta je svrha donacije, imamo i pečat. Svako uzimanje i brojanje novca će biti snimano i svako će imati mogućnost da vidi koliko je novca skupljeno u kojoj kutiji", pojasnio je Filipović.

Trenutni cilj zbog kojeg prikupljaju novac je, prema riječima Filipovića, da se skupi potreban novac za renoviranje toaleta na drugom i trećem spratu škole.

"Ministarstvo je za projekat renoviranja toaleta opredijelio 10.000 eura, a za čitav projekat je potrebno 48.000 eura", kazao je Filipović, dodajući da će inicijativom pokušati da obezbijede dovoljno novca.

Direktorica OŠ "Pavle Rovinski" Marijana Papić je kazala da je u planu škole već duže vrijeme renoviranje toaleta, te da će se potruditi da to realizuju tokom predstojećeg ljetnjeg raspusta.

Članovi NVO "Savjet roditelja" ne žele da se zadrže samo na ovoj akciji. Filipović se nada da će u budućnosti, na sličan način, uspjeti da obezbijede novac za izgradnju lifta za osobe sa invaliditetom, a zatim realizuju druge zamisli.

Zbog nove frizure, učenik počeo sam da radi domaći

Posebno zadovoljstvo predstavlja kada trud koji se ulaže, za ostvarivanje normalnih uslova za svu djecu, djeca nagrade svojim angažovanjem u školi.

"Uspio sam da sa frizerima dogovorim da djeca, iz socijalno ugroženih porodica, koja dođu sa papirom i pečatom naše organizacije, dobiju besplatno šišanje“, priča Filipović.

Jedan od korisnika ove povoljnosti bio je dječak koji do tog dana nikada nije bio kod frizera.

"Kasnije su mi roditelji ispričali da nije htio da se kupa zbog nove frizure, već tek sjutra ujutro kada mu se pokvarila, a nakon toga je sam krenuo da radi domaći", kazao je Filipović.

Bonus video: