Amfilohije objašnjavao zašto mu ljube ruku

Policija reagovala zbog liturgija u Hramu Hristovog vaskrsenja i na temeljima crkve na Zlatici Tvrde da su na dvije lokacije registrovali grupe sveštenika i građana, pa zvali tužioca...
54350 pregleda 186 komentar(a)
Amfilohije se rukuje sa inspektorom nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović
Amfilohije se rukuje sa inspektorom nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2020. 08:15h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije morao je policiji da objašnjava zbog čega su mu juče ujutro, tokom službe na ostacima manastira Zlatica, sveštenici, pojci, đakoni i monahinje cjelivali ruku.

To su “Vijestima” kazali iz Mitropolije crnogorsko primorske, objašnjavajući da je cjelivanje ruke sastavni dio službe, te da je Amfilohije to i objasnio inspektorima.

On, sveštenici Velibor Džomić, Branko Vujačić i Leka Vujisić, zatim đakon Ivan Crnogorčević i pojci Nešo Kovačević i Vukić Milikić u policiju su pozvani nakon što je policiji prijavljeno da se na Zlatici krši socijalna distanca - ljubljenjem ruke Amfilohiju.

Zlatica, liturgija
Juče na Zlatici(Foto: Printscreen)

Oni, starješina hrama Hristovog vaskrsenja protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, sveštenici Dalibor Milaković, Mirčeta Šljivančanin, Miladin Knežević, protođakon Vladimir Jaramaz i đakon Pavle Božović, koji su juče služili u Hramu Hristovog vaskrsenja, saslušavani su nekoliko sati...

U CB je privedeno i više građana koji su bili ispred hrama, ili su samo prolazili tuda, a među njima i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i advokat Nikola Bošković.

Amfilohije u CB Podgorica
Amfilohije u CB Podgorica(Foto: Fejsbuk)

Osim njih, izjavu su dali i Nataša i Siniša Fatić, Ljubiša Jokić i Milovan Ivanović, koji su zatečeni ispred hrama, ali i Jovan Radović, Milenko Đinović, Miloš Jokić i Veselinka Rajković koji su bili na ostacima hrama na Zlatici.

Zlatica, liturgija
Juče na Zlatici(Foto: Printscreen)

Da li će neko krivično odgovarati zbog kršenja privremenih mjera, odlučiće Osnovno državno tužilaštvo nakon što tužioci odgledaju snimak liturgije iz hrama na Zlatici, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz istrage.

Privođenje Amfilohija, sveštenstva i građana oštro su osudili iz MCP i više opozicionih partija.

Sa druge strane, iz Uprave policije saopštili su da su ispred dva vjerska objekta registrovali više građana i sveštenika, pozvali ih i doveli u CB Podgorica da od njih uzmu izjave u svojstvu građanina.

“Od ‘48 nije privedeno ovoliko sveštenika”

Protojerej stavrofor Velibor Džomić kazao je “Vijestima” da od ‘48 nije privedeno sveštenika koliko juče, na praznik Cvijeti.

Objasnio je da je na Zlatici obilježena hramovna slava sa, kako je kazao, najvećom mogućom redukcijom sveštenstva i vjernog naroda.

“Ni MCP ni uprava manastira nijesu pozivale vjerni narod na službu. Sa druge strane, služba je počela u 7 sati, a ne u 9 kao ranijih godina, služili su samo mitropolit i nas dva sveštenika, nije nas bilo 15 kao ranijih godina i sa nama su bili đakon, monahinje, poslušnice i pojci. Nakon završene službe, došli su službenici Uprave policije i uručili pozive da se javimo u CB Podgorica zbog navodnog kršenja socijalne distance, jer je ‘neko vidio da je neko cjelivao mitropolitu ruku’, što je sastavni dio službe”.

Džomić je rekao da je to loš i neprimjeren gest “koji ne može da služi na čast nikome”.

“Vjerski objekti nisu zatvoreni, službe nisu zabranjene. Mislim da vjernici imaju pravo makar onoliko koliko se daje u supermarketima”.

On je istakao da su inspektori u CB Podgorica bili korektni:

“Samo su uzeli izjave od nas i proslijedili ih tužiocu”.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin ocijenio je da je privođenje Amfilohija i sveštenstva još jedan u nizu ataka na Crkvu.

“Ovim činom pokazano je da je u pitanju loša namjera, a ne briga za očuvanje zdravlja naroda”, kazao je on za radio Svetigoru.

Iz MCP su kazali da je praznična službe u podgoričkom Sabornom hramu služena bez prisustva vjernika, ali da je uprkos tome uhapšeno gotovo čitavo bratstvo tog manastira:

“Protojerej Miladin Knežević, koji je bio krenuo u Nikšić, gdje živi, zaustavljen je na magistralnom putu Podgorica - Nikšić kod restorana ‘Ognjište’, odakle je takođe priveden na informativni razgovor”.

Policija legitimisala ispred Sabornog hrama

Sveštenik Šljivančanin objasnio je da su nakon liturgije otvorili Saborni hram da bi vjernici, poštujući propise, mogli da uđu, da se pomole Bogu i upale svijeću... Tvrde da su poštovali sve propise i fizičku distancu ulazeći po dvoje.

Kazao je i da su sveštenici, nakon službe, otišli u prostorije hrama i da su ubrzo čuli da je došlo više policajaca ispred hrama i da legitimišu ljude:

“U šta smo se i uvjerili kad smo izašli napolje... Pokušali smo da objasnimo da ulazak u hram nije zabranjen i da se time ne ruši nijedno pravilo. Na sve to pozvani smo da dođemo u CB da damo izjave, bez ikakvog objašnjenja zbog čega nas vode u policiju, osim da su naređenja dobili od viših instanci“.

Šljivančanin je rekao da misli “da je ovo prvi put u istoriji Crne Gore i naše Crkve da je jedan od najuglednijih arhijereja, kakav je Amfilohije, i toliko sveštenih lica bilo privedeno”.

Šljivančanin tvrdi da je najveći skup ispred hrama u stvari bio kad je policija počela da legitimiše ljude.

“Tada su, u stvari, najviše i narušene mjere, jer su sve do tada ljudi držali red i distancu mnogo urednije nego što smo imali prilike da vidimo, dok smo išli ka Centru bezbjednosti, pored prodavnica, pekara ili pumpi”.

Joanikije: Zlonamjerni i providni

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ocijenio je da su svi pravoslavni sveštenici i vjernici poniženi privođenjem mitropolita Amfilohija:

“Ovaj sramni postupak podgoričke policije koji je učinjen pod zlonamjerno smišljenim i providnim izgovorom borbe protiv koronavirusa nije ništa drugo nego novi udar na Crkvu i svetu vjeru pravoslavnu”.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je Agenciji Mina da im nije jasno po kojim aršinima postupa policija, i da li ih uopšte ima.

“Dok se na drugim javnim mjestima ovih dana, ispred pekara, na pijacama i gradilištima okuplja puno veći broj naroda... nego ispred pravoslavnih hramova (jer mi sveštenici poštujemo propise i ne pozivamo narod) - policija privodi mitropolita zbog službe na Zlatici koja je služena samo sa sveštenicima i pojcima”.

Savjet: Policajci neadekvatno postupili

Podgorički policajci nijesu privedenim sveštenicima i građanima objasnili zbog čega ih pozivaju na informativni razgovor, niti koje krivično djelo istražuju, saopšteno je juče iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Objasnili su da određenom broju građana nije uručen poziv, niti su im, i pored insistiranja, policajci saopštili razlog pozivanja:

“Čime je uskraćeno zakonsko pravo da znaju razlog pozivanja”. Predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković i advokat Zoran Čelebić provjeravali su juče postupanje policije i zaključeno je da su “policijski službenici, usljed niza objektivnih i subjektivnih okolnosti, postupili neadekvatno”.

Policija: Reagovali smo zbog okupljanja, odluka je na tužiocu

Nakon privođenja sveštenika i građana iz Uprave policije saopštili su da su “na dvije lokacije ispred vjerskih objekata registrovana prisustva većeg broja građana i sveštenika”.

Kazali su da su o događajima obavijestili tužioca, a da su “sva lica pozvana i dovedena” u svojstvu građanina u službene prostorije CB Podgorica:

“Kako bi se od njih prikupila obavještenja na navedene okolnosti. Policija je prikupila obavještenja od građana i sveštenih lica. Po nalogu tužioca sva prikupljena obavještenja, kao i drugi podaci i informacije do kojih je policija došla tokom preduzetih aktivnosti biće dostavljeni tom tužiocu na ocjenu i mišljenje”.

Protojerej Radović, Amfilohijev brat, saslušan u Kolašinu

Na informativnom razgovoru juče je bio i paroh kolašinski protojerej Rade Radović i desetak Kolašinaca koji su učestvovali na liturgiji u crkvi svetog Dimitrija.

Radović je brat mitropolita Amfilohija.

Prema saznanjima “Vijesti”, on je policiji rekao da je liturgija služena u zatvorenoj crkvi, a da su vjernici nakon toga ulazili u hram - jedan po jedan, da zapale svijeću.

Bonus video: