ASK ne zanima odakle Bakoviću novac za vikendicu na Žabljaku

ASK odbio da ispita na koji način je pomoćnik direktora Uprave policije zaradio novac i kupio vikendicu na Žabljaku, jer to tijelo tada nije postojalo
8484 pregleda 79 komentar(a)
Enis Baković, Foto: Boris Pejović
Enis Baković, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) odbila je da ispita na koji način je pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković zaradio novac i kupio vikendicu na Žabljaku, s obzirom na to da iznos od 15.000 eura nikada nije prijavljen ASK.

Mreža za afirmaciju nevlading sektora (MANS) tražila je od Agencije da, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, utvrdi način sticanja imovine i prihoda Bakovića, pomoću kojih je finansirao kupovinu vikendice na Žabljaki, i to po cijeni koja nadmašuje njegovu ukupnu zaradu 2015, kada je nekretnina kupljenja.

Agencija je ovaj zahtjev MANS-a odbila, a vršilac direktora Savo Milašinović koji potpisuje to rješenje, izgovara se činjenicom da je Baković nekretninu stekao prije nego što je to tijelo počelo sa radom.

Baković vikendica
Kako je kupljena vikendica?(Foto: MANS)

“Agencija je, kao samostalno i nezavisno tijelo koje je imenovala Skupština Crne Gore, počela sa radom 1. januara 2016, a od kada se i primjenjuje Zakon o sprečavanju korupcije. Ustav Crne Gore propisuje da Zakon i drugi propis ne može imati povratno dejstvo, pa se shodno tome Zakon o sprečavanju korupcije ne može primjenjivati na pravne situacije, odnose i obaveze, nastale prije njegovog stupanja na snagu”, tvrdi u rješenju Milašinovićeve, koji pretenduje na poziciju direktora tog tijela, nakon što je Sreten Radonjić podnio ostavku i imenovan na mjesto predsjednika Savjeta za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Ovo nije prvi slučaj da Agencija tvrdi da ne može provjeravati podatke iz imovinskih izvještaja funkcionera jer se radi o imovini stečenoj prije 2016.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da nije iznenađenje odluka koju je ASK donio kada je u pitanju visoki policijski službenik.

“Ovakav stav Agencije je do sada više puta osporavan pred Upravnim sudom, što će se desiti i sa najnovijim rješenjem u slučaju Bakovića. Vidjeli smo već toliko puta da je ASK isto postupao kada je u pitanju sumnjiva imovina stečena prije 2016. i to kod najviših državnih funkcionera, uključujući predsjednika Mila Đukanovića, te potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića, zatim bivšeg gradonačenika Slavoljuba Stijepovića, direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, nekadašnjeg ministra ekonomije i dugogodišnjeg direktora Agencije za privatizaciju Branka Vujovića. U njihovim imovinskim kartonima se nalazila imovina (i dalje se nalazi) koja je stečena prije 2016, ali za koju nemaju uporište u zvaničnim prihodima, kao što je to slučaj i sa vikendicom Enisa Bakovića”, zaključuje Milovac.

“Neprocesuiranjem i tih slučajeva se šalje veoma opasna poruka da, što se ASK-a tiče, sve nezakonito što je stečeno prije 2016. godine je sada legalno i uvedeno u zvanične tokove. Na taj način ASK nije nikakav zvanični filter koji bi trebalo da razdvoji poštene od korumpiranih javnih funkcionera, ne zato što ne može ili nema nadležnost, već prije svega zato što neće”, poručuje Milovac

Notar ga oženio

Baković tvrdi da ga je notar slučajno oženio, a da nije on upisao taj podatak u kupoprodajni ugovor.

Baković, međutim, nije odgovorio da li je nakon teksta objavljenog u “Vijestima” saznao da je oženjen ili je ugovor pročitao ranije i tražio ispravku greške.

“Podatak da sam oženjen u ugovor je unijet tehničkom greškom notara, i samim tim ta okolnost nije mogla da bude osnov za bilo kakvu povlasticu na koju aludirate. Navedena tehnička greška je nakon mog obraćanja ispravljena od strane notara. On je ovu grešku ispravio posebnim aktom – ispravkom zapisa ugovora nastalog greškom notara. Budući da se radi o grešci ličnog podataka, a ne o bitnom elementu ugovora, ona ne može uticati na njegovo važenje”, odgovorili su iz Uprave policije.

Podatak da je Baković oženjen upisan je u kupoprodajnom ugovoru za stan, koji je ovjeren kod notara.

To su potvrdili i MANS-u iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Bonus video: