ASK otkrio: "Vodovod" i "Čistoća" kršili zakon, objavili tri oglasa u jednom danu

U mišljenju Agencije se navodi da su preduzeća u obavezi da dostave detaljan izvještaj o preduzetim radnjama u odnosu na navedenu preporuku, najkasnije do 31.decembra tekuće godine
281 pregleda 2 komentar(a)
Vodovod Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vodovod Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.12.2017. 18:19h

Preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Čistoća” su objavljivanjem tri oglasa za šest slobodnih radnih mjesta u trajanju od jednog dana ugrozili javni interes, “što može uticati na narušavanje integriteta, ravnopravnosti i transparentnosti procedure zapošljavanja”.

U mišljenju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) se navodi da je Vodovod raspisao dva oglasa za dva radna mjesta, a “Čistoća” jedan oglas za četiri slobodna radna mjesta.

“Preporučuje se navedenim organima vlasti da bez odlaganja obustave praksu objavljivanja oglasa za slobodna radna mjesta u trajanju od jednog dana ili dane vikenda, i da u narednom periodu prilikom raspisivanja oglasa za slobodna radna mjesta, omoguće dovoljan broj dana kandidatima... tako da oglašavanje po pravilu ne traje kraće od osam dana”, navodi se u preporuci ASK.

U mišljenju Agencije se navodi da su preduzeća u obavezi da dostave detaljan izvještaj o preduzetim radnjama u odnosu na navedenu preporuku, najkasnije do 31.decembra tekuće godine. ASK je, kako se navodi u dokumentu, 16. novembra, po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja, pokrenula postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa prilikom oglašavanja slobodnih radnih mjesta u javnim ustanovama, preduzećima i drugim privrednim društvima od 1. do 31.oktobra, koja su oglašen ana jedan dan i u danima vikenda.

Bonus video: