Baković: Poštovati pravo na slobodu izražavanja

Navodi se da je očigledno da je u konkretnom slučaju, prilikom organizacije građanskog protesta u Podgorici u nedjelju, izvještavanje bilo u drugom planu i da je sprječavanje faktički bilo usmjereno na onemogućavanje Šebek da obavi svoj posao i izvijesti javnost o događaju
3 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2015. 12:48h

Pravo na slobodu izražavanja i dostojanstvo novinara mora se poštovati, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i upozorio sve buduće organizatore skupova da preduzmu odgovarajuće mjere i blagovremeno reaguju u zaštiti novinara.

Baković je reagovao na opstrukciju rada novinarke RTCG Ivane Šebek tokom protesta i naveo da se uživanje ljudskiih prava i sloboda, kao princip i djelotvorna reakcija na događaje iz okruženja, ne može štititi samo saopštenjima i stalnim reakcijama na događaje u našoj sredini.

Međutim, dodaje se u saopštenju, činjenica je i to da se ne može obezbijediti apsoltuna preventivna zaštita na svakom dijelu teritorije, u svakom društvenom sektoru, na svakom društvenom događaju, zbog toga što kao društvo i pojedinci još nemamo jedinstven stav po mnogim pitanjima, uključujući i odnos prema medijima.

„Ne sporeći pravo na kritiku medija, bez obzira na svojinski oblik i načine izvještavanja, institucija Zaštitnika upozorava da se mora poštovati pravo na slobodu izražavanja, dostojanstvo novinara, te integritet izvještača i medijskih kuća“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je očigledno da je u konkretnom slučaju, prilikom organizacije građanskog protesta u Podgorici u nedjelju, izvještavanje bilo u drugom planu i da je sprječavanje faktički bilo usmjereno na onemogućavanje Šebek da obavi svoj posao i izvijesti javnost o događaju.

„Na taj način je povrijeđeno više principa slobode govora, uključujući pluralizam informacija, neposrednost kao atribut blagovremenog informisanja, sloboda od nedozvoljenih pritisaka, fzički i psihički integritet novinara i još mnogo toga što čini slobodu medija“, kaže se u saopštenju.

Institucija Zaštitnika je, kako navode, u svim slučajevima koristila zakonska sredstva, uključujući i upozorenja, u cilju zaštite slobode medija.

„No, izgleda da to nije dovoljno, naročito ne ako se ponavljaju situacije u kojima se jedan, u osnovi miran građanskih protest, zloupotrebljava od pojedinaca koji kompromituju njegovu svrhu. U nedostatku potpunih informacija Zaštitnik se uzdržava od komentarisanja uloge organizatora skupa“, dodaje se u saopštenju.

Načelno posmatrano, kako se navodi, Zaštitnik ukazuje na mogućnost i vjerovatnoću takvih dešavanja i upozorava sve buduće organizatore skupova da računaju sa ovakvim rizicima, preduzmu odgovarajuće mjere i blagovremeno reaguju u zaštiti novinara i slobode izražavanja, bez obzira o kome se lično radi i o kojoj medijskoj organizaciji.

„Činjenica da se u kontekstu konkretnog događaja, kao meta uvreda, našla i osoba ženskog pola na radnom zadatku, još više podstiče obavezu aktivnog djelovanja u sprječavanju ovih pojava“, smatra Ombudsman.

Na kraju, kako se navodi, to i jeste jedan od ciljeva svakog mirnog okupljanja.

„I vjerujemo svakog oblika društvenog angažovanja u kojem se ovakve stvari mogu desiti i dešavaju, a Institucija sa svoje strane osuđuje postupak neodgovornih lica i svaki akt kojim se guši sloboda medija i vrijeđa dostojanstvo žene“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: