Baranin Filip Vukosavović kustos u Jerusalimu

Vukosavović je u Jerusalimu od 2005. godine, gdje je otišao na master studije, a prethodno je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu
52 pregleda 2 komentar(a)
pločice, Jevreji, Foto: Reuters
pločice, Jevreji, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 20:03h

Nedavno je u muzeju u Jerusalimu postavljena nova izložba antičkih glinenih tablica, koja govori o svakodnevnom životu Jevreja protjeranih u Vavilon, prije oko 2.500 godina.

Njome rukovodi tamošnji kustos Filip Vukosavović, rođeni Baranin , ekspert za stari Vavilon, Sumeriju i Asiriju. On je, za Agenciju Rojters, objasnio da je izložba zasnovana na više od 100 tablica, koje nijesu veće od dlana odrasle osobe, a nađene su na prostoru današnjeg Iraka. Za arheologe je ovo prva prilika da vide tablice:

”Počeli smo čitanje tablica i za nekoliko minuta bili smo apsolutno zapanjeni. Popunjava kritični jaz u razumijevanju onoga što se dešavalo u životu naroda Judeje u Vavilonu prije više od 2.500 godina". Vukosavović je pojasnio da su na sklopljenim tablicama opisani detalji iz života pojedinih porodica, i to kroz četiri generacije.

"Potomci mnogih od tih prognanih su se vratili u Izrael tek 1950", rekao je on. Dodao je i da prati njihove živote, te da te porodice nisu pripadale klasi robova:

”Radi se o četiri generacije - otac, sin, unuk i petoro praunučadi. Svi imaju jevrejska imena, a mnoga se i danas koriste”, kazao je kustos muzeja. Vukosavović je pojasnio i da je postavka dugo bila van domašaja javnosti, jer pripada jednom kolekcionaru.

Od studija prava do bavljenja umjetnošću

Ovog Baranina, pored antičkih civilizacija, zanimaju još i pravo, pravda i zakonski sistemi starih država. Takođe, zanima ga i uporedna književnost i rana istorija starog svijeta. Objavio je veliki broj članaka i knjiga, a jedna od najpoznatijih je “Anđeli i demoni – jevrejska magija kroz vjekove”.

Vukosavović je u Jerusalimu od 2005. godine, gdje je otišao na master studije, a prethodno je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Bonus video: