Barski graditelji drvenih barki počasni gosti festivala maritimne baštine u Hrvatskoj

Posadu su činili Emilio Gavran, član kluba „Latinsko jedro“ Bar i jedriličarka iz Hrvatske Maja Roić
1212 pregleda 0 komentar(a)
Barka "Andrea", Foto: KR Bokovac
Barka "Andrea", Foto: KR Bokovac

Kalafatska radionica Bokovac iz Bara učestvovala je na međunarodnoj pomorskoj manifestaciji "Dani u Vali" koja je održana u Hrvatskoj na ostrvu Hvar.

To je treći po redu Međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine koji su organizovali Stari Grad Hvar i Udruženje za promociju hrvatska maritimne baštine "Cronaves" iz Splita uz podršku Vlade Hrvatske, te pokroviteljstvo predsjednice te države Kolinde Grabar Kitarovic i premijera Andreja Plenkovića.

"Tih pet festivalskih dana Stari Grad Hvar je okupio mnogo takmičara, veliki broj drvenih tradicionalnih barki - gajeta, guceva, pasara, leuta, batana.... Ostvarili smo značaj uspjeh i prvo mjesto sa barkom pasarom - "arsenalkom", pod imenom "Andrea", a posadu su činili Emilio Gavran, član kluba „Latinsko jedro“ Bar i jedriličarka iz Hrvatske Maja Roić", kazala je "Vijestima" Lala Bokovac iz istoimene barske radionice.

Dodala je da je festivao bio dobra prilika za razmjenu iskustava, kao i dogovore o poslovnoj saradnji sa ciljem očuvanja i baštinjenja tradicionalnih barki na jedra.

"Iznenađena sam podrškom koju oni koji se u Hrvatskoj bave afirmacijom i zaštitom tradicionalnih drvenih plovila, imaju od države. Proteklih dana Hvar je okupio veliki broj gostiju iz raznih krajeva svijeta, a Hvarani su učinili da se svi gosti osjećaju kao u svojoj kući. Mislim da i mi možemo na njihovom primeru jos više uljepšati našu turističku ponudu", kazala je Bokovac.

Ona je dodala da će barska Kalafatska radionica uskoro početi sa obukom jedrenja na tradicionalnim drvenim ojedrenim barkama u Kotoru, kroz projekat "Cattaro Sail", te da će to biti prilika i da uzvrate gostoprimstvo kolegama iz Hrvatske.

U ekipi iz Crne Gore koja je bila na festivalu "Dani u Vali" na Hvaru, bila je i profesorica FLU Cetinje, istoričarka umjetnosti i fotograf Maja Đurić.

Sa kolegama iz Hrvatske Đurić i Bokovci su dogovorili niz daljih zajedničkih aktivnosti sa ciljem zaštite i promocije pomorske baštine istočne obale Jadrana.

Bonus video: