Betonjerka u centru grada guši Berance

Fabrika za proizvodnju betona nalazi se u srcu grada, gdje joj mjesto nije, bukvalno ispod prozora mještana, a cementna i druga prašina ugrožava i rekreativce na šetalištu
4266 pregleda 1 komentar(a)
Betonjerka u centru grada, Foto: Tufik Softić
Betonjerka u centru grada, Foto: Tufik Softić

Sukob rukovodstva Mjesne zajednice Park u Beranama i biznismena Žarka Barjaktarovića koji u srcu grada posjeduje fabriku za proizvodnju betona i betonskih elemenata, još nije riješen i pored brojnih urgencija građana koji tvrde da im je radom tog postrojenja ugroženo zdravlje.

Samo nekoliko stotina metara od centra, pod terasama privatnih kuća u Obalskom naselju, godinama nesmetano radi fabrika betona, koja širi nesnosnu opasnu prašinu i buku. Da stvar bude još teža, betonjerka je ostala da radi i nakon što je 2008. godine izgrađena zaobilaznica pored Lima i glavno gradsko šetalište, tako da rekreativci udišu oblake prašine na potezu od nekoliko stotina metara, kolika je dužina tog građevinskog pogona pored kojeg prolazi šetalište.

„Nema državne adrese na koju se nijesmo obratili. Institucije, inspekcije i slično. Niko nam nije odgovorio i ne znamo u čijoj bi bilo nadležnosti da natjera vlasnika betonjerke da je izmjesti sa ove lokacije“, kaže predsjednik MZ Petar Labudović.

On navodi kako se nigdje u razvijenom svijetu ne može vidjeti takav primjer nemara prema ljudima i prirodi u srcu grada.

„Betonjerka, ili kako je narod naziva separacija, nalazi nam se bukvalno pod prozorima. Građani koji stanuju u neposrednoj blizini niti mogu otvoriti prozore od cementne i druge prašine, niti se odmoriti od buke mašina. I nikoga za to nije briga. Privatnog vlasnika najmanje“, kaže Labudović. Separacija je na toj lokaciji svojevremeno napravljena kada je bilo znatno manje kuća i kao privremeno rješenje za ispomoć tadašnjem državnom građevinskom preduzeću.

„Savjet MZ prije pet godina donio je odluku kojom je tražio da se preduzmu mjere za uklanjanje separacije, a koja je proistekla na osnovu konstantnih upozorenja građana na to da im taj pogon za proizvodnju betona zadaje ozbiljne probleme. Peticiju je potpisao veliki broj građana, ali je inicijativa sve do danas ostala samo mrtvo slovo na papiru. Pitamo dokle će državni inspekcijski organi da tolerišu i prećutkuju bahatost privilegovanih pojedinaca koji ostvaruju profit na štetu građana“, kaže Labudović.

Član Savjeta MZ i lokalni funkcioner Mar­ko La­le­vić upozorava da su u Obal­skom na­se­lju na­ro­či­to ugro­že­na djeca.

„Ni­ko od nas ne in­si­sti­ra da se se­pa­ra­ci­ja za­tvo­ri. Mi sa­mo tra­ži­mo da se ona iz­mje­stiti iz grad­skog je­zgra i po­sta­vi ta­mo gdje ne­će ni­ko­me sme­ta­ti, jer svi­ma je ja­sno da njoj ov­dje ni­je mje­sto. Do­volj­no je re­ći da se se­pa­ra­ci­ja na­sla­nja na dvo­ri­šte Osnov­ne ško­le “Vu­ka­šin Ra­du­no­vić” i na obi­la­zni­cu pored Lima ko­ja je po­sta­la glav­no be­ran­sko šetalište“, kaže Lalević.

Mujović tužio zbog toga što je zemljište preknjiženo

Pi­ta­nje ukla­nja­nja se­pa­ra­ci­je na­šlo se kod tu­ži­o­ca po još jednom osnovu. Beranac Ramiz Mujović, koji već tri decenije živi i radi u Sarajevu, podnio je krivične prijave protiv više lica, među kojima je i biznismen Žarko Barjaktarović, zbog toga što su, kako tvrdi, bez osnova preknjižili osamdeset ari zemljišta sa njegove pokojne majke.

Mujović je ispričao da u Upravi za nekretnine nema nikakvog traga o tome na koji način su lica protiv kojih je podnio krivične prijave isknjižila iz vlasništva njegovu pokojnu majku Hankiju Muratović. Prema njegovim riječima, vrijednost zemljišta koje je njegovoj porodici oteto u ovoj najužoj gradskoj zoni, iznosi skoro milion eura. Taj spor se vodi pred Osnovnim sudom u Beranama.

Bonus video: