Bivši poslanik SNP-a želi u Sudski savjet

Skupština Crne Gore raspisala je novi oglas, nakon što je propao prvi pokušaj da se izaberu članovi tog tijela, a rok za prijavljivanje zainteresovanih je još danas.
358 pregleda 2 komentar(a)
Dobrica Šljivančanin, Foto: Boris Pejović
Dobrica Šljivančanin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2014. 21:26h

Na ponovljeni oglas za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika javilo se osmoro kandidata, među kojima profesor kriminalistike Velimir Rakočević i doskorašnji poslanik SNP-a Dobrica Šljivančanin.

Interesovanje za Sudski savjet iskazali su profesor Mladen Vukčević, bivša zamjenica ministra Vesna Simović- Zvicer, a dvo k at i Đorđe Ulićević, Nikola Bulatović, Velija Murić i Loro Markić, koji su se javljali i na prethodni oglas.

Skupština Crne Gore raspisala je novi oglas, nakon što je propao prvi pokušaj da se izaberu članovi tog tijela, a rok za prijavljivanje zainteresovanih je još danas.

Prilikom prvog pokušaja izbora članova Sudskog savjeta podršku skupštinskog Odbora za politiki sistem, pravosuđe i upravu dobil su samo Vukčević, Simović-Zvicer i Murić.

Pošto od ostalih predloženih kandidata niko nije imao većinu, Odbor je ponovio konkurs. Rokovi za konstituisanje Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i za izbor vrhovnog državnog tužioca istekli su još prije mjesec dana.

Predsjednik Filip Vujanović nedavno je proglasio krnji Tužilački savjet, čiji je sastav već objavljen u “Službenom listu”.

Članovi su Ljiljana Lakić i Katarina Kljajević iz redova državnih tužilaca, Radovan Krivokapić, Veselin Racković, profesor Slavko Lukić i Hakija Lješnjanin, kao ugledni pravnici i Nataša Radonjić, predstavnica Ministarstva pravde.

Vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Veselin Vučković je po funkciji predsjednik Tužilačkog savjeta, pošto novi VDT nije izabran u Skupštini. Nakon što je Vujanović odbio da potvrdi predloge Konferencije tužilaca da u Tužilačkom savjetu budu on, Petar Kapuci i Miljana Radović u ime državnog tužilaštva jer su već bili u tom tijelu u prethodnom mandatu, iz Tužilaštva je “Vijestima ” saopšteno da će poštov at i odluku predsjednika države i izabrati tri nova predstavnika.

Veselin Vučković je već podnio ostavku na mjesto člana Tužilačkog savjeta, ali on mora da predsjedava sjednicama tog tijela, zaduženog za izbor novih tužilaca, jer je vršilac dužnosti VDT do izbora novog vrhovnog tužioca

Bonus video: