Biznis i po: Kafom mogu da otplate zakup restorana na Crnom jezeru

Fidelity Consulting u analizi biznis plana “Explorera” tvrdi da bi na prodaji kafe zarada iznosila 68.400 eura, a od prodaje ručkova 283.500, dok bi sve ostalo planirano na Crnom jezeru bio čisti profit
8795 pregleda 40 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2019. 07:45h

Samo od prodaje kafe, firma “Explorer” će u restoranu na Crnom jezeru zaraditi 68.400 eura, što je znatno više od iznosa za godišnji zakup restorana, dok će zarada od svih ostalih investicija u potpunosti ostati toj firmi.

To je utvrdila konsultantska kuća “Fidelity Consultng”. Oni tvrde da su do toga došli analizom biznis plana koji je firma “Explorer”, iza koje zvanično stoji član kolašinskog DPS-a Luka Bulatović, dostavila kao sastavni dio Ugovora o zakupu dijela Nacionalnog parka “Durmitor”. U toj analizi, “Fidelity” investitora naziva “investitor-devastator”.

“Po biznis planu, investitor-devastator će šolju kafe, koja ga po sopstvenom priznanju košta 0,10 eura, prodavati po cijeni od 1,5 eura sa PDV-om ili 1,24 eura bez PDV-a. To vam je nešto što se zove razlika u cijeni i ona iznosi 1,14 eura, što u procentima iznosi 1.140 odsto. Kako je istim biznis planom predviđeno da će investitor-devastator prodati 60.000 šolja kafe godišnje, to znači da će čisti profit samo od kafe iznositi 68.400 eura (60.000 kafa puta 1,14 eura koliko iznosi razlika između prodajne i nabavne cijene). Skromnom logikom, ispada da će samo od profita na kafi isplatiti zakupninu koja, podsjetimo, iznosi minimalno 50.000 eura”, piše u analizi koju je “Fidelity” izbacio na svojoj fejsbuk stranici.

Oni navode da će “investitor-devastator litar mlijeka, koji ga po sopstvenom priznanju košta 0,8 eura, prodavati po cijeni od šest eura sa PDV-om ili 4,95 eura bez PDV-a.

“Na vareniku to jest mlijeko, investitor-devastator pravi razliku u cijeni koja iznosi čak 4,15 eura, što u procentima iznosi 519 odsto. Kako je istim biznis planom predviđeno da će investitor-devastator prodati 10 tona mlijeka godišnje, to znači da će čisti profit samo od mlijeka iznositi 41.500 eura (10.000 litara mlijeka puta 4,15 eura koliko iznosi razlika između prodajne i nabavne cijene). Investitor-devastator će samo od profita na mlijeku/vareniki isplatiti 80 odsto godišnje zakupnine”, piše u analizi. Pored toga, kako navode, dobiće gotovih 353 kvadrata restorana koje plaća minimalno 50.000 eura.

“Ako podijelimo 50.000 eura sa 353 kvadrata i 12 mjeseci, dobijamo da ugostiteljski monopol u Nacionalnolnom parku može da se izda za 11,8 eura po kvadratu mjesečno. Nismo uključili dvije terase ukupne površine 250 kvadrata. Po biznis planu, investitor-devastator planira da proda 54.000 ručkova, čija je prosječna nabavna cijena, po sopstvenom priznanju, tačno 4,66 eura. Prosječna prodajna cijena tih 54.000 ručkova iznosi 12 eura sa PDV-om ili 9,91 eura bez PDV-a. Na jedan ručak, investitor-devastator sasvim lagano pravi razliku u cijeni koja iznosi čak 5,25 eura. Uzmite kalkulatore i pomnožite 5,25 eura sa 54.000 ručkova i dobićete čisti profit od 283.500 eura. Naš investitor-devastator će samo od profita od 54.000 ručkova moći da plati pet i po godina godišnje zakupnine”. U analizi se navodi da, “prema sopstvenom priznanju, cijenjeni investitor-devastator planira da od rentiranja kanua/čamaca naplati mjesečno 4.000 eura ili 133 eura na dan”.

“Kako je planirao cijenu vožnje kanua/čamca na 20 eura za dva sata, to znači da će dnevno u prosjeku da rentira sedam kanua (133 eura dnevnog prihoda podijeljeno sa 20 eura koliko iznosi cijena rentiranja, daje nam 6,65 pa zaokružujemo na sedam). Kako radni dan ima osam sati, ovo znači da investitor-devastator planira rentiranje dva čamca/kanua na sat, jer vožnja traje dva sata. Istovremeno, po planu investicija, investitor-devastator kupuje 30 čamaca, 30 kanua i 30 kajaka ili ukupno 90 komada plovila. Kako je moguće da neko kupuje 90 plovila, a prosječno rentira dva plovila na sat? Odgovor je jasan - investitor-devastator će dnevno da rentira mnogo, mnogo više čamaca/kanua. I to neće da prikaže u biznis planu”, piše u analizi.

Udruženje turističkih radnika Žabljak organizovalo je juče kod rampe performans, čiji je cilj, kako je kazao žabljački ugostitelj Miraš Vuković, da upozna brojne zainteresovane širom svijeta, šta predstavlja njihov logo „Dalje nećeš moći“.

Milenko Stijepović, prvi direktor NP „Durmitor“, kazao je da “investicije kod Crnog jezera predstavljaju bezumlje, najveće koje može biti”.

PzP traži da Skupština spriječi sječu i preispita ugovor

Pokret za promjene (PZP) predao je juče u skupštinsku proceduru predlog odluke kojom se traži hitno zaustavljanje dalje devastacije Crnog jezera, poništenje tendera i privremeno zaustavljanje procesa privatizacije Instituta “Dr Simo Milošević”, zaustavljanje i preispitivanje procedure davanja koncesije za višedecenijski zakup JP “Aerodromi CG”.

Predlogom odluke je definisano da će “Vlada hitno naložiti nadležnom ministarstvu i upravama da se spriječi planirana sječa novih 70 stabala pored Crnog jezera u NP “Durmitor”, i da se preispitaju donesene odluke i rješenja koje su investitori dobili od nadležnih organa, a kojima su stvoreni uslovi za devastaciju u zaštićenoj zoni Crnog jezera. “Skupština očekuje da Tužilaštvo odmah započne postupak utvrđivanja odgovornih za već počinjenu štetu u zoni koja je pod UNESCO zaštitom”, piše u predlogu odluke.

Bonus video: