Bjeković: Pritisak na novinare i uređivačku politiku medija je neprihvatljiv

On je podsjetio da novinari, između ostalog, u ime građana otkrivaju i ukazuju na probleme, traže rešenja od nadležnih, podstiču promjene i promovišu ljudska prava
595 pregleda 0 komentar(a)
Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelevic
Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 22.01.2020. 14:32h

Pritisak bilo koje vrste na novinare i uređivačku politiku medija je neprihvatljiv, poručio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković.

On je, u čestitki povodom Dana novinara Crne Gore, kazao da je poštovanje vrijednosti i principa slobodnog i profesionalnog novinarstva značajno za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupan napredak svakog društva.

Bjeković je podsjetio da novinari, između ostalog, u ime građana otkrivaju i ukazuju na probleme, traže rešenja od nadležnih, podstiču promjene i promovišu ljudska prava.

On je, kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika, kazao da novinari afirmišu načela i vrijednosti jednakosti, tolerancije i nediskriminacije i “drže budnim” institucije sistema, a sve u interesu javnosti.

„U skladu sa tako značajnom ulogom novinara, Zaštitnik ukazuje na obavezu posvećenosti i istrajnosti nadležnih organa javne vlasti da učine sve kako bi obezbijedili i unaprijedili uslove rada i položaj pripadnika ove važne profesije, kako u smislu bezbjednosnih pretpostavki tako i radno-pravnog i ekonomskog statusa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u instituciji Zaštinika istovremeno očekuju da profesionalizam, objektivnost i odgovornost, kao neupitni postulati novinarske profesije, neće popustiti pred izazovima i interesima koje stvara i nameće društveno-politički kontekst.

U tom pravcu, kazao je Bjeković, neophodna je i veća saradnja unutar same medijske zajednice, kako bi se uticalo na očekivane promjene, koje se tiču poštovanja strukovnih načela i postupanja.

„Iako aktuelni događaji povremeno dovedu do polemike po pitanju kvaliteta medijskih sadržaja, ono o čemu ne smije biti polemike je neprihvatljivost bilo kog vida pritiska na novinare i uređivačku politiku medija“, poručio je Bjeković.

Bonus video: