Blokirana imovina estradnih menadžera: Hipotekom bi da naplate 80.000

Marić i Raspopović su, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekta, sa još dvije osobe osnivači firme, koja je još prije više od sedam godina trgovala zemljište nadomak Svetog Stefana za sedam miliona eura
90 pregleda 0 komentar(a)
Crvena glavica, Foto: Vuk Lajović
Crvena glavica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.04.2016. 17:16h

Opština Budva blokirala je imovinu podgoričke kompanije “Adriatic apartments“ estradnih menadžera Radomira-Rake Marićai Vukića Raspopovića, zbog poreskog duga od 80.000 eura.

Hipoteka na zemljišni kompleks na Crvenoj glavici upisana je sredinom februra, jer firma godinama nije plaćala porez na imovinu.

Marić i Raspopović su, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekta, sa još dvije osobe osnivači firme, koja je još prije više od sedam godina trgovala zemljište nadomak Svetog Stefana za sedam miliona eura.

Kredit je uzet kod Hipo Alpe Aedria banke, koja je “slučaj” povjerila Heta asset resolution, bančinoj firmi za prodaju nekretnina.

I Heta je upisala hipoteku na zemljište sa zabranom otuđenja i raposlaganja dok se ne vrati kredit.

Mediji su spekulisali da je specijalno tužilaštvo pod lupu stavilo i trgovinu te zemlje, povezujući Marića sa pritvorenimSvetozarom Marovićem, koji je navodno imao udjela u trgovini.

Opština je još sredinom 2014. upisala hipoteku na zemlju, zbog tadašnjeg poreskog duga podgoričke firme od 50.000 eura.

Stavljanje hipoteke jedan je od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog dugovanja, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu.

Naplata poreza jedan je od prioriteta Opštine, a samo tokom prošle godine lokalna uprava uspjela je po tom osnovu da inkasira 17 miliona eura. Prema opštinskoj evidneciji, krajem prošle godine ukupan duga na ime poreza na nepokretnost iznosio je više od 20 miliona eura, od čega su građani dugovali oko 14,6 miliona.

Bonus video: