Bogićević: Ne treba ukidati Privredni sud u Bijelom Polju

"Treba se zapitati da li građani postoje zbog države ili država zbog građana", naveo je Bogićević u autorskom tekstu u časopisu za društevena pitanja, nauku i kulturu "Matica"
3 komentar(a)
Čedomir Bogićević, Foto: Savo Prelević
Čedomir Bogićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2014. 11:19h

Sudija Vrhovnog suda Crne Gore Čedomir Bogićević ocijenio je da ne bi trebalo ukidati Privredni sud u Bijelom Polju, poručujući da se treba zapitati da li građani postoje zbog države ili država zbog građana.

Predlogom zakona o sudovima, koji je u četvrtak utvrdila Vlada, predviđeno je da se osniva jedan Privredni sud u Podgorici za teritoriju Crne Gore, a prestaje sa radom Privredni sud u Bijelom Polju.

Bogićević smatra da ne treba dozvoliti ukidanje Privrednog suda u Bijelom Polju, jer se time udaljavaju privredno pravni subjekti od svog "prirodnog" suda i otežava im se pravo njegovom pristupu.

"Treba se zapitati da li građani postoje zbog države ili država zbog građana", naveo je Bogićević u autorskom tekstu u časopisu za društevena pitanja, nauku i kulturu "Matica".

Prema njegovim riječima, sud nije samo institucija za rješavanje sporova, nego i institucija jurističke kulture koja je u funkciji opšteg pravnog posvjećivanja, posebno pravnih stručnjaka.

On upozorava da ukidaje Privrednog suda u Bijelom Polju izaziva velike troškove privredno – pravnih subjekata.

"Zašto makar ne ostane odjeljnje ovog suda čija matica ima sjedište u drugom mjesnom području", upitao je Bogićević.

On smatra da uslovi za izbor sudija treba da budu uređeni Zakonom o sudovima, a ne Zakonom o Sudskom savjetu. "Takođe, postupak izbora sudija mora biti uređen matičnim zakonom o sudovima".

Bogićević je naveo da svaka opština treba da ima svoj osnovni i sud za prekršaje, što je obaveza iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Osnovni i prekršajni sudovi treba da postoje u Mojkovcu, Tivtu, Budvi, šavniku i svuda gdje ih sada nema, kako bi bili bliže građanima u ostvarivanju i zaštiti njihovih ljudskih prava.

"Reforma nije samo ukidanje sudova i to je pogrešan koncept", ocijenio je Bogićević.

Bonus video: